T. Rowe Price: ECB wil donderdag vooral marktverwachtingen temperen

T. Rowe Price: ECB wil donderdag vooral marktverwachtingen temperen

ECB
ECB Europees Centrale Bank.jpg

De Europese Centrale Bank (ECB) zal donderdag aanstaande tijdens haar beleidsvergadering besluiten het monetair beleid onveranderd te laten, maar in haar communicatie zal de bank waarschijnlijk benadrukken dat de marktverwachtingen ten aanzien van een renteverlaging overspannen zijn.

Volgens Tomasz Wieladek, econoom bij T. Rowe Price overschatten de financiële markten de monetaire versoepeling van de ECB. Ondanks eerdere inspanningen van ECB-functionarissen om aan te geven dat renteverlagingen later dit jaar zullen komen dan momenteel ingeprijsd, blijven marktverwachtingen onverminderd hoog.

De Governing Council van de ECB, inclusief de meer dovish leden, is uniform in de communicatie dat cruciale informatie voor rentebeslissingen pas beschikbaar zal zijn voor de bijeenkomst van juni. Ondanks deze inspanningen lijkt het beïnvloeden van de marktverwachtingen tot nu toe vruchteloos.

Analisten verwachten in 2024 drie renteverlagingen, in tegenstelling tot de 5,5 verlagingen die de markten inprijzen. Er bestaat een mogelijkheid dat de ECB tijdens de komende vergadering meer specifieke vooruitzichten zal geven om zo de marktverwachtingen te beïnvloeden. Een succesvolle beïnvloeding van de marktverwachtingen vereist echter een verandering in economische gegevens die het verhaal van de ECB ondersteunen, meent Wieladek.

Momenteel richten de markten zich sterk op een verwachte daling van de spotinflatie in het eurogebied naar 2%, wat zou leiden tot snelle renteverlagingen. De ECB benadrukt echter dat gegevens over de arbeidsmarkt en loongroei cruciaal zijn voor haar besluitvorming, en deze gegevens zullen pas beschikbaar zijn voor de beleidsvergadering van juni.

De aanstaande PMI-gegevens en januari-inflatiecijfers zullen essentieel zijn voor de ECB om marktverwachtingen te beïnvloeden. Veranderingen in deze gegevens kunnen het verhaal van de ECB ondersteunen en leiden tot een herziening van de verwachtingen voor monetaire versoepeling op de markten.