Saxo Bank: Sombere toekomst tekent zich af

Saxo Bank: Sombere toekomst tekent zich af

Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (21) recessie crisis

Obligaties en metalen leiden de dans in een onzekere start van het jaar. Maar geopolitieke conflicten en gebrek aan echte verandering lijken voor een sombere toekomst te staan.

‘De strategen van Saxo Bank erkenden in de laatste outlook van het vorige kalenderjaar dat de wereldeconomie niet kan omgaan met historisch hoge reële rendementen, omdat de productiviteit en bevolkingsgroei gewoon niet hoog genoeg zijn,’ aldus Saxo Bank vandaag in haar Q1 Outlook. ‘Met een historisch lange vertraging ten opzichte van het monetaire beleid beginnen de hoge obligatierentes in 2023 eindelijk het verschil te maken. De centrale banken zullen naar verwachting in 2024 de beleidsrente verlagen, waardoor de onderliggende dynamiek verandert.

De eens zo rooskleurige toekomst lijkt nu somberder dan ooit. Geopolitieke conflicten nemen toe zonder dat er een oplossing in zicht is. Ondanks een wijdverbreid verlangen naar politieke verandering, wat blijkt uit de opkomst van extreemlinkse en extreemrechtse partijen, blijven de resultaten teleurstellend hetzelfde. Dit komt omdat de meeste politieke agenda's niets meer bieden dan herhaalde en afgezwakte versies van eerdere voorstellen voor verandering, zelfs het culturele leven wordt gedomineerd door herhalingen. Er is nauwelijks sprake van productiviteit in industrie, cultuur en politiek.’