Nuveen: Koersen geven een verkeerd beeld van de staat van de economie

Nuveen: Koersen geven een verkeerd beeld van de staat van de economie

Financiële markten algemeen
Koersgrafiek (04)

Met het stijgen van de beurzen komen de jaarrendementen van de MSCI All World Country Index en de S&P500 hoogstwaarschijnlijk uit op een pluas van respectievelijk 15% en 20%. De markt gaat nu uit van vijf renteverlagingen volgend jaar, te beginnen in maart. Dat lijkt gunstig, maar Saira Malik, CIO van vermogensbeheerder Nuveen, is minder optimistisch gestemd.

Ze denkt dat de economische groei onder de voorspelde renteverlagingen gaat lijden en ziet nu al dat veel bedrijfscijfers tegenvallen. “De prijzen van aandelen drijven bijna volledig op de koersen, waardoor we met een opgeklopte markt te maken krijgen.” 

Ook de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers stemmen de markt tevreden. Het banenrapport overtrof de verwachtingen, lonen stegen met 0,4% en het werkeloosheidspercentage bevindt zich nu op 3,7%. Maar het banenrapport spreekt het JOLTS-rapport over openstaande vacatures tegen, merkt Malik op. 'Dit cijfer bevindt zich nu op het laagste niveau sinds maart 2021.'

In het derde kwartaal hielden consumentenbestedingen stand, waardoor het Amerikaanse bbp met 5,2% groeide, maar Malik vindt opnieuw een addertje onder het gras. 'Er wordt meer geleend, maar lenen is duurder geworden en betalingsachterstanden lopen op.' Uit de maandelijkse enquête van ‘The Conference Board, blijkt dat tweederde van de Amerikaanse consumenten rekening houdt met een recessie binnen een jaar.

Malik verwacht dat de economische groei afneemt, maar niet met genoeg om de Fed te bewegen om de rente te verlagen. De economie heeft zich inmiddles aangepast aan de hogere rentes maar trekt daardoor niet aan. Ze gaat er dus van uit dat de rente voor een langere tijd hoog blijft. Zij vestigt haar hoop op de volgende drie beleggingscategorieën: 

  1. Aandelen, waarvan het dividend toeneemt 
    Bedrijven, die duurzaam kunnen groeien en gezonde kasstromen hebben, zijn flexibeler en kunnen hogere dividenden uitkeren. 'Dit soort bedrijven heeft tijdens aanhoudende volatiliteit hun veerkracht bewezen. Dat komt van pas als de Fed de rente de komende zes maanden hoog houdt', aldus Malik
  2. Beursgenoteerde Infrastructuur 
    Ondanks de sterke economische groei lopen beursgenoteerde infrastructuurbedrijven dit jaar achter op de wereldwijde aandelenmarkt. Volgend jaar neemt de belangstelling voor beursgenoteerde infrastructuur volgens Malik weer toe. 'Beleggers gaan op zoek naar veiligere beleggingen en de vraag naar diensten en activiteiten van infrastructuurbedrijven houdt meestal stand, wanneer het slecht gaat met de economie. Daarnaast worden er in de contracten vaak afspraken gemaakt over inflatie, waardoor hogere kosten om te lenen en aanhoudende inflatie minder gevolgen hebben voor de sector.'
  3. Basismaterialen 
    Bedrijven in basismaterialen doen het niet zo goed, maar ook hier ziet Malik kansen voor 2024. 'In onderstaande grafiek zie je welke factoren het meest hebben bijgedragen aan de winst van die bedrijven en de winstmarges kunnen nog omhoog. Tenslotte is dalende inflatie een zetje in de rug en basismaterialen presteren vaak beter dan de bredere aandelenmarkt zodra de inkoopmanagersindexen (PMI's) een bodem bereiken. De PMI van de Amerikaanse verwerkende industrie bevindt zich al het hele jaar in het krimpgebied en nadert mogelijk snel een dieptepunt.'