Columbia Threadneedle: Meer kans op faillissementen in technologiesector dan in auto-industrie

Columbia Threadneedle: Meer kans op faillissementen in technologiesector dan in auto-industrie

Infrastructuur Technologie
Technologie (01) technology

Het wanbetalingspercentage voor het Europese high-yield-segment ligt nu op 1,5% voor de komende 12 maanden, en op 3,9% voor de komende 24 maanden. Dat zegt Tom Southon, hoofd High Yield Research bij Columbia Threadneedle, in zijn outlook voor deze beleggingscategorie.

De wereldwijde prognose van de vermogensbeheerder ligt maar iets hoger dan de laatste prognose van april. Die is niet verder omhoog geschroefd mede dankzij het recente faillissement van de retailer Casino en herfinancieringsactiviteiten, vooral van emittenten met een hogere rating. Daar staat wel tegenover dat het perspectief voor bedrijfsobligaties met een zwakkere rating aanzienlijk is verslechterd door slechtere winstvooruitzichten in veel cyclische sectoren. 

Southon ziet het zonnig in voor de auto-, vrijetijdsbesteding-, en basisindustriesector. Voor de autosector wordt een afname van wanbetalingen verwacht en een groot deel van de BB-obligaties in de sector is degelijk met gezonde liquiditeit. Het wanbetalingsrisico van Adler Pelzer is bijvoorbeeld, na succesvolle herfinanciering goed verbeterd.

In de sector voor vrijetijdsbesteding hebben sommige emittenten schulden geherfinancierd en vervaldata uitgesteld. Ondanks de afnemende consumentenbestedingen verandert er in deze sector weinig. Hoewel Columbia Threadneedle de prognose van het wanbetalingscijfer voor de basisindustriesector licht heeft verhoogd, beperken herfinancieringen bij BB-emittenten en sterke bedrijven met een B-rating de impact.  

Maar voor de vastgoed-, technologie- en detailhandel sector heeft Southon een somberdere prognose. In de vastgoedsector verhoogt Columbia Threadneedle de verwachting van het wanbetalingspercentage scherp doordat de lopende schulden van emittenten nog binnen de prognose hun vervaldatum naderen.

Binnen de sector van technologie, media en telecom heerst een verhoogd risico op faillissement van Tele Columbus, wat de verandering in de mediasector aanjaagt. Als laatste houdt de vermogensbeheerder een licht verhoogd wanbetalingsrisico in de detailhandel sector aan. Dat geldt vooral voor het non-food-segment.