Schroders: Hoe beïnvloedt klimaatverandering ILS?

Schroders: Hoe beïnvloedt klimaatverandering ILS?

Verzekeraars
Overstroming Storm Klimaat Flood Climate (foto Dean Moriarty, Pixabay)

Naast de gevaren van klimaatverandering zijn er nog veel andere factoren die een rol spelen en moeten worden opgenomen in een risicobeoordeling van de ILS-markt.

Hoewel klimaatverandering tot op zekere hoogte bijdraagt aan de frequentie en ernst van weergerelateerde natuurrampen, zijn er veel andere factoren die verzekeringsverliezen veroorzaken en die moeten worden meegenomen in elke risicobeoordeling van insurance linked-securities (ILS) instrumenten zoals catastrofe-obligaties, aldus Schroders vandaag.

‘Het is belangrijk duidelijk te maken dat klimaatverandering slechts een directe impact heeft op een deel van de ILS-markt. Alleen ILS-instrumenten die natuurrampenrisico's dekken, worden (mogelijk) beïnvloed, en binnen deze categorie worden alleen weer gerelateerde verzekeringsrisico’s beïnvloed,’ vervolgt het bedrijf. ‘Andere natuurramprisico's zoals aardbevingen zijn niet blootgesteld aan klimaatverandering. Hetzelfde geldt voor tsunami's veroorzaakt door aardbevingen onder de zeebodem of vulkaanuitbarstingen.’

Korte versus lange termijn

‘Aangezien de prestaties van ILS voornamelijk worden bepaald door het al dan niet optreden van natuurrampen, is het risiconiveau van ILS-instrumenten zeker blootgesteld aan elke trend van opwarming van de aarde.

De sleutel is hier echter het woord 'trend': klimaatverandering is een geleidelijk en langetermijnverschijnsel, terwijl typische ILS-instrumenten kortetermijnverschijnselen zijn. De meeste catastrofe-obligaties hebben een looptijd van drie jaar, waarin ze verhandelbaar zijn op de secundaire markt, terwijl private ILS-instrumenten doorgaans een risicoperiode van 12 maanden hebben. In deze periodes zou klimaatverandering geen waarneembare invloed moeten hebben op het risiconiveau van een bepaalde transactie. Weerfenomenen op kortere termijn zoals El Niño kunnen een prominentere rol spelen tijdens de levensduur van de meeste ILS-instrumenten.’

Blootstellingstoename en inflatie

‘Klimaatgerelateerde risico's zijn een essentieel onderdeel van het risico, maar dat geldt ook voor de blootstelling. Samen met de verstedelijking blijven mensen zich vestigen in risicogebieden, niet alleen in grote steden maar bijvoorbeeld ook langs de kust. Deze groeiende accumulatie van activa verhoogt uiteraard de kans op een groot verlies door een gebeurtenis die deze regio's treft.

Ondertussen heeft de inflatie die in de afgelopen jaren is gestegen een aanzienlijke invloed gehad op de prijzen van goederen, waaronder bouw- en vervangingskosten. De verzekeringssector is daarom ook getroffen: in de VS bijvoorbeeld zijn de totale vervangingskosten van gebouwen sinds begin 2020 met naar schatting 30-40% gestegen.

Verzekeringsmaatschappijen hebben maatregelen genomen om deze inflatie-effecten mee te nemen om hun fysieke risico's adequaat te waarderen. Vanuit een ILS-perspectief is een goed begrip van hoe deze onderliggende inflatieveronderstellingen worden verdisconteerd essentieel om een onderschatting van zowel de blootstelling als de bijbehorende gemodelleerde financiële verliezen als gevolg van potentiële natuurrampen te voorkomen.’