DWS: Britse centrale bank zal rente nog eenmaal verhogen

DWS: Britse centrale bank zal rente nog eenmaal verhogen

Monetair beleid Verenigd Koninkrijk
Engelse pond.jpg

De Britse centrale bank zal de rente komende donderdag nog één keer verhogen, aldus Katrin Löhken, Econoom bij vermogensbeheerder DWS.

DWS verwacht dat deze laatste verhoging, met 25 basispunten, er komt ook al laten economische indicatoren zien dat de Britse economie aan het vertragen is.

'Het bbp was in juli minder goed dan verwacht en het aantal mensen dat werk zoekt stijgt terwijl het aantal vacatures afneemt. De woningmarkt is al een tijdje aan dalen en indicatoren van het sentiment zijn fors gedaald. De renteverhogingscyclus van de BoE heeft blijkbaar effect', stelt Löhken. 

'Maar tegelijkertijd heeft het verkrappende monetaire beleid weinig impact gehad op de loonontwikkeling. De combinatie van een hoge inflatie en een tekort aan werknemers heeft gezorgd voor een sterke loonstijging die nog steeds doorgaat. Zelfs als de inflatie daalt naar 6% aan het einde van het jaar, dan is dat nog altijd onacceptabel hoog voor de BoE', aldus Löhken.

'Het risico dat de inflatie op een hoog niveau blijft, zorgt ervoor dat de BoE de rente met 25 basispunten tot 5,5% zal verhogen voordat het overgaat naar een ‘wait-and-see’ houding.'