Invesco: Het tij keert voor Chinese en Amerikaanse staatsobligaties

Invesco: Het tij keert voor Chinese en Amerikaanse staatsobligaties

Obligaties China Verenigde Staten
Chinese munt.jpg

Chinese staatsobligaties presteren al ruim drie jaar beter dan Amerikaanse, maar voor de komende twaalf maanden gaat de voorkeur toch uit naar deze laatste categorie, argumenteren strategen Paul Jackson en András Vig van vermogensbeheerder Invesco in hun serie ‘Applied Philosophy’.

Volgens de experts bevinden we ons voor het eerst in twintig jaar in de situatie waar de Fed hogere rentes (rentetarief voor leningen met een looptijd van een jaar) rekent dan de Public Bank of China (PBoC). Ook is de spread tussen de rente op Amerikaanse staatsobligaties en Chinese staatsobligaties niet meer zo groot geweest sinds de periode vóór de financiële crisis van 2008. 'Uitgaande van het idee dat het aanvangsrendement het langetermijnrendement bepaalt, lijkt dit een signaal dat het tij gaat keren', aldus de twee experts.

Op de korte termijn is deze visie niet zonder risico, zeggen Jackson en Vig. 'Als de economische groei in de VS versnelt (met misschien een overeenkomstige stijging van de inflatie), terwijl de Chinese economie ondermaats blijft presteren, kan dit juist leiden tot een verdere outperformance van Chinese obligaties. Ook een scenario van een Amerikaanse groeivertraging en een Chinese versnelling kan realiteit worden. In dat geval zullen Chinese yields stijgen en Amerika juist dalen.'

Het basisscenario blijft volgens Jackson en Vig dat de groei in de VS zal vertragen voordat de groei in de rest van de wereld afneemt. 'Dit zou de Fed een kans bieden om haar huidige beleid te stoppen en zelfs wat terug te draaien.' Daarbij lijkt het hen onwaarschijnlijk dat de PBoC snel zal versoepelen, 'ondanks haar arsenaal aan middelen om de economische zwakte tegen te gaan.'

Mochten het hogere aanvangsrendement in de VS dus samenvallen met dalende Chinese yields, dan pakt Amerika toch de winnende positie in het duel om de best presterende staatsobligatie, denken Jackson en Vig.