DNB: Opnieuw waardestijging beleggingen Nederlandse huishoudens

DNB: Opnieuw waardestijging beleggingen Nederlandse huishoudens

Duurzaam (21) beleggen pensioen

Ook in het tweede kwartaal van 2023 steeg de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens. In totaal bedroeg de waarde van de totale beleggingen eind juni € 165,9 miljard, een stijging van € 5,1 miljard (+3,2%) ten opzichte van een kwartaal eerder. De stijging werd geheel gedreven door koerswinsten.

Deze waardestijging volgt op een eerdere toename in het eerste kwartaal van € 7,7 miljard (+5,0% kwartaal-op-kwartaal). In totaal steeg de waarde van de totale beleggingen van Nederlandse huishoudens voor het derde kwartaal op rij, na forse verliezen gedurende de eerste negen maanden van 2022.

Waarde aandelen en beleggingsfondsen stijgen mee met de beurs

De waarde van beursgenoteerde aandelen in bezit van Nederlandse huishoudens steeg met € 1,6 miljard (+2,9% kwartaal-op-kwartaal) tot € 57,2 miljard.

De aandelen waarvan de waarde in de beleggingsportefeuilles het sterkst toenamen betroffen Tesla (+€ 185 miljoen), ING Groep (+€ 153 miljoen), Aegon N.V. (+€ 145 miljoen), Shell PLC (+€ 143 miljoen) en Microsoft (+€ 139 miljoen). De toename was het gevolg van stijgende beurskoersen, met name in juni.

In totaal verkochten huishoudens netto voor € 168 miljoen aan aandelen in het tweede kwartaal van dit jaar. De AEX-index steeg in dezelfde periode met 2,4% tot 774 punten.

De posities in beleggingsfondsen namen toe met € 3,0 miljard (+3,0% kwartaal-op-kwartaal) tot € 103,1 miljard.

Beleggingen in obligaties op hoogste niveau sinds eind 2017

Het obligatiebezit van Nederlandse huishoudens steeg in het tweede kwartaal van 2023 tot een omvang van € 5,6 miljard door netto aankopen van € 548 miljoen. Zo bereikten de beleggingen in schuldpapier het hoogste niveau sinds eind 2017 (toen € 5,9 miljard).

Een potentiële verklaring hiervoor is de gestegen rente, waardoor het rendement voor beleggers bij aankoop van nieuwe obligaties toeneemt.