Vanguard: Verliesaversie en beleggingsrisico

Beleggers hebben, net als iedereen, emoties. Deze kunnen flink in de weg zitten bij beleggen. Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij vermogensbeheerder Vanguard, attendeert je in een vijfdelige serie op de meest voorkomende emoties bij beleggers. Wie deze leert te herkennen, maakt slimmere financiële keuzes. In het derde deel van de reeks gaat het over verliesaversie.
'Geld verliezen is nooit leuk, maar beleggers zijn er vaak banger voor dan nodig', zegt Van Zwol. Tijdens het beleggen moet je het risico dat je neemt, afwegen tegen het mogelijke rendement. Een groter risico kan dan voor een hoger rendement zorgen. Maar het betekent ook dat je kans op kapitaalverlies toeneemt, waarschuwt Van Zwol.
Het zit in onze aard dat we geen verlies willen lijden en dit beïnvloedt onze beslissingen tijdens het beleggen: we maken minder rationele keuzes, omdat verliezen ons harder raken dan dat we winsten waarderen. Volgens sommige economen is de impact van een verlies zelfs dubbel zo groot als het behalen van een winst.
Van Zwol legt dit als volgt uit: 'Wanneer mensen de mogelijkheid hebben om een winst van 1000 euro te houden of het bedrag volgens ‘kop of munt’ te verdubbelen of te verliezen, kiezen ze er vaak voor de 1000 euro te houden. Wanneer mensen daarentegen een zeker verlies van 1000 euro via ‘kop of munt’ kunnen terugdraaien of kunnen verdubbelen, nemen de meeste mensen wel het risico en kiezen ze voor de 50% kans.'
Verliesaversie bij beleggen
Bij beleggen ziet verliesaversie er zo uit: je hebt een bepaald aandeel in bezit dat minder waard is dan wanneer je het kocht. Desondanks kies je ervoor het aandeel niet te verkopen. Het voelt namelijk als verlies wanneer je het aandeel zou verkopen. Verliesaversie weerhoudt je in dit geval van handelen.
Het feit dat we verliezen meer vrezen dan dat we winsten waarderen, kan ertoe leiden dat we minder beleggingsrisico nemen dan bij ons past. Door deze angst voor verliezen kiezen veel potentiële beleggers ervoor om hun geld veilig op de bankrekening te bewaren, waardoor het hoogstwaarschijnlijk in waarde daalt door inflatie. Ook bij ervaren beleggers kan risicoaversie ervoor zorgen dat ze te weinig risico nemen. Deze irrationele, conservatieve instelling kan op een beleggingscarrière wel eens duizenden euro’s schelen.
Het goede nieuws
Niet beleggen brengt verlies met zich mee, vooral in tijden van hoge inflatie, waardoor je geld minder waard wordt. Dit verlies kan gedurende de decennia dat je niet belegt, significant oplopen. Onthoud daarom tijdens het beleggen dat je weliswaar geld zou kunnen verliezen, maar ook dat langetermijnbeleggers met een breed gediversifieerde portfolio doorgaans worden beloond voor het risico dat ze genomen hebben.