abrdn: ECB geeft signaal de huidige verhogingscyclus af te willen sluiten

abrdn: ECB geeft signaal de huidige verhogingscyclus af te willen sluiten

ECB
ECB Europees Centrale Bank.jpg

Felix Feather, Econoom bij abrdn, reageert op het rentebesluit van de ECB van vandaag:  

'De verhoging van de ECB vandaag werd alom verwacht en was aangekondigd tijdens de laatste vergadering van de Raad van Bestuur in juni.

Maar er zijn tekenen dat de ECB klaar is om de huidige verhogingscyclus - de meest agressieve in zijn geschiedenis - af te sluiten. Dit blijkt uit een kleine maar belangrijke wijziging in de formulering van de Monetary Policy Statement. De tarieven zullen niet langer 'op voldoende restrictieve niveaus worden gebracht', maar 'op voldoende restrictieve niveaus worden vastgesteld'.

Hoewel de deur openstaat voor een pauze in september, is hij ook niet dicht voor een nieuwe verhoging. De beslissing zal afhangen van de data. We verwachten dat de cijfers zacht genoeg zullen zijn om een stop te rechtvaardigen, met een afnemende onderliggende inflatiedruk en een blijvende verzwakking van de activiteit naarmate het volledige effect van de voorbije verkrapping doorwerkt in de economie.

Het besluit is echter duidelijk marginaal en beleggers zullen de gegevensstroom nauwlettend in de gaten moeten houden als ze willen anticiperen op de volgende stap van de ECB. Belangrijke datapunten zijn onder meer de publicatie van ECB-projecties en twee maanden aan CPI-rapporten.'

Dit is een vertaling. De oorspronkelijke tekst is in het Engels opgesteld.