PGIM Fixed Income: Rente in eurogebied lijkt hoogtepunt te hebben bereikt

PGIM Fixed Income: Rente in eurogebied lijkt hoogtepunt te hebben bereikt

ECB
Katharine Neiss (photo archive PGIM Fixed Income)

Katharine Neiss, Chief European Economist bij PGIM Fixed Income, reageert op het rentebesluit van de ECB van vandaag: 

'De ECB verhoogde zoals verwacht met 25 basispunten tijdens haar vergadering in juli, maar de toon was veel opener en 'dovish' dan verwacht.

De opmerkelijke verandering in toon ten opzichte van de ECB-vergadering van juni is een erkenning van de recente zwakke data. Ter herinnering: de bbp-groei in het eerste kwartaal was over de hele linie zwak, wat duidt op een zwakke vraag, zowel binnenlands als extern via de export van de eurozone. De inkoopmanagersindices voor het tweede kwartaal en meer recentelijk voor juli laten een snel afkoelende econonomie zien, waarbij de verwerkende industrie al krimpt en ook de dienstensector afneemt.

Ja, op korte termijn blijft het momentum van de onderliggende inflatie hoog, maar een economie kan de zwaartekracht niet trotseren, en uiteindelijk zal een zwakkere bedrijvigheid zich vertalen in een lagere binnenlands gegenereerde inflatie. Bovendien suggereert de laatste ECB-enquête naar de kredietverlening door banken dat er nog meer op komst is als gevolg van de krapper wordende kredietvoorwaarden die op de vraag drukken.

De markten zullen opgelucht zijn door het vooruitzicht dat het risico van een te strak beleid van de ECB is afgenomen. Op basis van wat we vandaag van president Lagarde horen, lijkt het erop dat de rente in het eurogebied zijn hoogtepunt heeft bereikt. Dat gezegd hebbende, verwacht geen renteverlagingen op korte termijn, in ieder geval totdat de ECB een meer consistente en dwingende vermindering van het momentum van de onderliggende inflatie op korte termijn ziet.'

Dit is een vertaling. De oorspronkelijke tekst is in het Engels opgesteld.