Leidraad Klimaatcommitment aangepast

Leidraad Klimaatcommitment aangepast

Duurzaam beleggen
Klimaat (13) duurzaam energietransitie grondstoffen

Van de ‘Leidraad voor relevante financieringen, beleggingen en actieplannen’ van het Klimaatcommitment Financiële Sector is een tweede versie gepresenteerd. Hierin is een aantal aanpassingen gedaan om rekening te houden met internationale ontwikkelingen en suggesties vanuit de sector.

Zo'n 50 banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en hun koepels hebben in 2019 het Klimaatcommitment ondertekend, als onderdeel van het Klimaatakkoord. Met de ondertekening ervan heeft de financiële sector een aantal afspraken gemaakt, waaronder de toezegging om over relevante financieringen en beleggingen het CO2-gehalte te meten en uiterlijk in 2022 te komen met actieplannen inclusief reductiedoelstellingen. In oktober 2022 verscheen daarom de eerste versie van de ‘Leidraad voor relevante financieringen, beleggingen en actieplannen’.

Nu is de tweede versie van de Leidraad verschenen. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de eerste versie zijn:

  1. Beleggingsinstellingen rapporteren vanaf boekjaar 2023 ook over staatsobligaties.
  2. Instellingen rapporteren vanaf boekjaar 2023 ook over scope 3 emissies of zij geven aan waarom dit niet mogelijk of niet wenselijk is.
  3. Instellingen geven bij het rapporteren van het CO₂-gehalte en bij presenteren van reductiedoelstellingen inzicht in het gebruik van carbon offsets en/of carbon credits.

De vier koepels (De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie en DUFAS) hebben aangegeven de leidraad jaarlijks aan te passen. Deze tweede versie van de leidraad geldt voor rapportage van het CO2-gehalte van financieringen en beleggingen over het jaar 2023.