Candriam: ECB houdt hawkish trend aan

Candriam: ECB houdt hawkish trend aan

ECB
ECB (6).png

In juni lieten Europese aandelen, high-yield (HY) en investment grade (IG) bedrijfsobligaties negatieve rendementen zien. Aangezien het grootste deel van de zwakke prestaties het gevolg was van de stijging van de rente, hadden hoogwaardige obligaties het het zwaarst te verduren, met emittenten met een AA-rating die het zwakste rendement boekten.

De ECB zal de hawkish trend voortzetten, meent Philippe Noyard, Global Head of Fixed Income bij Candriam. Hij verwacht dat de Europese groei zwak zal blijven, maar de conjunctuur slaat nog niet om.Wat volgens Noyard van groter belang is, is de inflatiecyclus. Gegevens van de ECB wijzen nog steeds op een hoge kerninflatie, wat aangeeft dat er nog verder monetair verkrapt moet worden, met mogelijk impact op de economische groei. Noyard verwacht dat de ECB in juli en september nog twee renteverhogingen zal doorvoeren.

Candriam blijft EUR IG beschouwen als de meest aantrekkelijk gewaardeerde obligatieklasse. Spreads bieden een interessante opbrengst ten opzichte van renteniveaus, en de vermogensbeheerder gelooft dat de bedrijfsfundamenten robuust zullen blijven. De schuld-tot-kapitaalratio's zijn inderdaad sterk en de EBITDA-marges zijn hoog. De financiële sector (banken) profiteert niet alleen van goede kapitaalratio's, maar vertoont over het hele jaar gezien een return-on-equity ratio van bijna 10%, wat het hoogste niveau in 10 jaar is.

Hoewel de rentabiliteit op rentelasten kan afnemen en niet-presterende leningen een kwestie zijn die nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, verwacht Candriam dat het hoge niveau van inkomsten voldoende zal compenseren. Candriam ziet een aflopende schuldberg in de komende drie jaar, waarbij bijna 35% van de schuld moet worden terugbetaald. Echter, IG-emittenten zijn zeer actief geweest op de markten, met alleen al in 2023 een aanbod van meer dan EUR 300 miljoen.

Candriam is nu voorzichtiger geworden met Euro High Yield. Spreads (op 380 basispunten op de ICE BofA Euro HY Non-Fin Index) houden geen rekening met een aanzienlijke vertraging, en hoewel de fundamenten lijken stand te houden (een groot aantal opwaartse herwaarderingen), verschijnen er toch enkele scheurtjes. De B- en CCC-segmenten zijn veel minder solide, en de herfinanciering voor deze bedrijven zal gepaard gaan met hogere kosten, gezien de stijging van de rente en de afhankelijkheid van variabele rentevoeten.

Candriam gelooft dat het aantal wanbetalingen nog steeds te laag is en dat de markt zeer snel krimpt (opwaartse herwaarderingen en gebrek aan aanbod). De technische aspecten zijn positief, maar de genoemde nadelen worden niet volledig gecompenseerd door de spreads, vandaar dat Candriam een voorzichtige kijk op deze markten heeft.