Swissquote: Winstpiek banken bereikt

Swissquote: Winstpiek banken bereikt

Banken
Peak top berg mountain Matterhorn Europe (photo Claudia Beyli)

Winsten van grote banken hebben vorig kwartaal mogelijk hun piek bereikt.

‘Het winstseizoen begint deze week met grote Amerikaanse bank winsten. JP Morgan, Wells Fargo en Citigroup zullen vrijdag hun winsten rapporteren,’ zegt Ipek Ozkardeskaya, Senior Analist bij Swissquote Bank, vandaag. ‘De winsten van grote banken hebben vorig kwartaal mogelijk hun piek bereikt door verschillende factoren.

  1. de nettorentebaten zullen waarschijnlijk blijven dalen,
  2. de kredietkosten worden geleidelijk weer normaal en nemen toe, en
  3. de inflatie zet de kosten onder druk.

Daarnaast bereiden banken zich voor op verwachte veranderingen in de regelgeving door hun liquiditeit te verhogen, vreemd vermogen te verhogen en terughoudend te zijn met het inkopen van aandelen. Deze acties hebben een negatief effect op de groei van de winst per aandeel voor banken in het algemeen en zouden een parallel negatief effect kunnen hebben op de aandelenkoersen.

We zien nu ook een gestage groei van deposito's en leningen en een stijging van de inkomsten bij sommige regionale banken in de VS, die bij de huidige koersniveaus als ondergewaardeerd worden beschouwd. De grootste zorg is de stijgende Fed-rente die druk zal blijven uitoefenen op het Amerikaanse banksysteem. En de regionale banken blijven het meest in gevaar.’