AXA IM: Centrale banken gaan uit van 'pijnlijke landing' economie

AXA IM: Centrale banken gaan uit van 'pijnlijke landing' economie

Vooruitzichten Centrale bank Recessie (dreiging)
Koersgrafiek (07) koers pijl omlaag daling crisis

Wereldwijde centrale banken verwachten dat de economie een pijnlijke landing zal maken. Desondanks hanteren centrale banken een langdurig restrictief beleid om de aanhoudend hoge inflatie naar beneden te brengen.

Gilles Moëc, Hoofdeconoom van AXA Group, constateerde dat alle centrale banken, met uitzondering van de Bank of Japan, een hawkish toon lieten horen tijdens een bijeenkomst van centrale banken in het Portugese Sintra. 'Hoewel ze geen details gaven over de omvang en timing van de volgende verhogingen, maken ze zich voldoende zorgen over de aanhoudende inflatie om de markt te waarschuwen tegen te snelle renteverlagingen na de verkrappingspiek', aldus Moëc.

De krimp van de totale vraag, die centrale banken nu als noodzakelijk beschouwen, zal volgens de AXA-econoom snel komen. 'De vorige week gepubliceerde enquête van de Europese Commissie bevestigde de boodschap van de PMI's: de dienstensector volgt nu de productiesector in de neergang.' In Duitsland, dat volgens Moëc leidend is voor het toekomstige traject van de ECB, daalt het aantal vacatures, hetgeen een correctie op de arbeidsmarkt betekent.

Net als bij de ECB, ligt de focus van de Federal Reserve op de arbeidsmarkt. 'De Fed zal de aandacht vestigen op het banenrapport deze week. Die moet de gehele zomer lager dan verwacht uitvallen om de Fed gerust te stellen.'