Johan Frederiksson en Dean Smith worden Long-Short-Fondsbeheerder bij Carmignac

Johan Frederiksson en Dean Smith worden Long-Short-Fondsbeheerder bij Carmignac

Nieuwe baan mensen - on the move

Carmignac maakt bekend dat het groeiende team voor alternatieve beleggingen is uitgebreid met twee nieuwe Long-Short-Fondsbeheerders. Johan Fredriksson is sinds 21 juni 2023 werkzaam voor het bedrijf en Dean Smith begint op 1 september 2023.

Frederiksson en Smith zijn uiterst ervaren beleggers en maken de overstap naar Carmignac vanaf TT International, waar ze samen aan het roer stonden van een Europese long-short-aandelenstrategie.

De strategie die zij voorheen beheerden, heeft sinds de lancering in 2019 indrukwekkende risicogecorrigeerde rendementen opgeleverd, waarmee het fonds tot de best presterende 25% in zijn klasse behoorde[1]. Het duo legde het zwaartepunt op risicobeheer en het beperken van neerwaartse bewegingen, wat veel vruchten afwierp in de afgelopen twee perioden van hoge turbulentie op de markten.

Tijdens de coronacrisis in het eerste kwartaal van 2020, toen de Europese aandelenkoersen ruim 20% verloren[2], wist de strategie toch een positief resultaat neer te zetten en in het bovenste kwartiel te eindigen. In 2022, een uitzonderlijk uitdagend jaar, slaagde het tweetal er opnieuw in een positief rendement te realiseren en in het bovenste kwartiel uit te komen.

De aanstelling van Frederiksson en Smith sluit goed aan op het vaste voornemen van Carmignac om zijn alternatieve aanbod uit te breiden en zijn fondsbeheercapaciteiten op dit gebied te vergroten. In de loop van het afgelopen jaar heeft Carmignac zes specialisten op het gebied van alternatieve beleggingen benoemd en zijn aanbod van alternatieve fondsen uitgebouwd.

Concreet versterken Frederiksson en Smith de afdeling long-short Europese aandelen, dat in de afgelopen jaren een flinke groei heeft doorgemaakt.

Om ondanks de beperkte capaciteit voor deze activaklasse te kunnen uitbreiden, heeft Carmignac besloten zijn long-short Europese aandelenstrategieën (bestaande uit een Luxemburgse SICAV en een Frans FCP-fonds) te splitsen in twee afzonderlijke strategieën.

Malte Heininger blijft verantwoordelijk voor het beheer van het SICAV-fonds[3], waar niets aan verandert. Frederiksson en Smith komen op 1 september 2023 aan het roer van het FCP-fonds. Op die datum wordt dat fonds omgedoopt tot Carmignac Absolute Return Europe (CARE)[4].

Deze twee strategieën worden voortaan onafhankelijk beheerd, met eigen capaciteitsbeperkingen. Hoewel er niets verandert aan de beleggingsstrategie van CARE, zal het tweetal het zwaartepunt bij het beheer leggen op risicobeheer en volatiliteit, met enige aandacht voor top-down-inzichten.

Deze verbeterde waardepropositie houdt een forse uitbreiding van het Europese long-short-fondsaanbod in, waardoor beleggers de keuze hebben uit nóg meer beleggingsoplossingen.

Maxime Carmignac, algemeen directeur van Carmignac UK en hoofd strategische productontwikkeling:

'Steeds meer beleggers zijn erop uit hun kernportefeuille aan te vullen met strategieën die niet met hun kernbeleggingen correleren. Met genoegen stellen we vast dat we de toptalenten uit de sector blijven inhuren om ons alternatieve aanbod uit te bouwen tot een volledige waaier aan oplossingen waar elke belegger iets geschikts vindt.'

'Carmignac heeft een beproefde staat van dienst op het gebied van long-short-beleggen. Dean en Johan zijn waardevolle aanvullingen op ons groeiende team voor alternatieve beleggingen én het bredere beleggingsteam. Hun indrukwekkende ervaring en vaardigheden op het gebied van risicobeheer zullen onze producten zeker naar een hoger niveau tillen, allemaal in het belang van onze cliënten.'

Biografieën:

Johan Fredriksson is sinds juni 2023 werkzaam bij Carmignac als portefeuillebeheerder. Hiervoor werkte hij als portefeuillebeheerder bij TT International, waar hij aan het roer stond van een European Opportunities Long-Short-strategie. Voordat hij in 2019 bij TT in dienst trad, was hij managing director bij Deutsche Bank. Fredriksson heeft ruim twintig jaar ervaring aan de verkoopzijde van Europese aandelen. Hij is afgestudeerd van de Schiller International University met een BBA (Marketing) en MBA (Finance).

Dean Smith gaat in september 2023 bij Carmignac aan de slag als portefeuillebeheerder. Hiervoor werkte hij als portefeuillebeheerder bij TT International, waar hij aan het roer stond van een European Opportunities Long-Short-strategie. Smith heeft ruim 25 jaar ervaring met het beheer van Europese aandelenportefeuilles. Voordat hij in 1998 bij TT in dienst trad, werkte Smith als portefeuillebeheerder bij LGT Asset Management. Hij heeft een BA behaald aan de Kingston University, aangevuld met een vervolgkwalificatie van het Institute of Investment Management and Research.

Wie is er nog meer On The Move?