Invesco: Centrale banken bekennen kleur

Invesco: Centrale banken bekennen kleur

Centrale bank Monetair beleid
Rente (02) euro geld monetair beleid.jpg

Vorige week maakten de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank Of Japan en de Centrale Bank van de Volksrepubliek China hun nieuwe rentebesluiten bekend. Vandaag is de Bank of England aan zet.

Dat de grote centrale banken verschillende koersen varen, zegt veel over de staat van hun respectievelijke economieën. Kristina Hooper, hoofdstrateeg bij vermogensbeheer Invesco, gaat het rijtje af.

Fed maakt pas op de plaats

De Fed laste een pauze in en hield de rente op hetzelfde niveau. Toch kan de Amerikaanse markt zich volgens de 'dot plot' opmaken voor twee renteverhogingen later dit jaar, en ook Fed-voorzetter Powell suggereerde dat de pauze van korte duur is. Die hawkish houding moet er vooral voor zorgen dat de markten niet vooruitlopen op een verlaging van de rente – daardoor kan de inflatie weer stijgen en dat is het laatste dat de Fed wil.

Als de Fed de rente dit jaar wel degelijk nog twee keer verhoogt, is het risico op een overkill, of een te fikse recessie, enorm. Dat kan de Amerikaanse economie, hoe sterk die nu ook lijkt, hoogstwaarschijnlijk niet aan.

De ECB zet door

De ECB zag niets in een pauze en verhoogde de rente vorige week. De eurozone kan nog meer renteverhogingen verwachten en dat lijkt gepast als je kijkt naar de economie. De ECB begon later dan de Fed met de renteverhogingen en was daar gematigder in. De vraag nam sterk toe na de heropening van de economie, en overheden steunden zowel huishoudens als bedrijven toen de energieprijzen de pan uitrezen. Het resultaat is dat de consumenten- en bedrijfsuitgaven hoger zijn uitgevallen dan verwacht, waardoor ook de inflatie hoog bleef. ECB-voorzitter Lagarde gaf dan ook terecht aan dat er nog flink wat werk valt te verzetten.

De Bank of Japan heeft geduld

De BOJ blijft ultra-flexibel in zijn beleid en kondigde vorige week aan rustig te blijven afwachten. Dit ondanks de hoger dan verwachte inflatie, en het feit dat de Japanse centrale bank zijn verwachtingen voor werkgelegenheid en huishoudbudgetten naar boven bijstelde.

Japan kent de sterkste economische groei in decennia en waarschijnlijk wil de BOJ geen roet in het eten gooien. De centrale bank zal haar beleid in de komende maanden misschien iets moeten bijsturen, maar naar verwachting zal de rente laag blijven. Voor een land waar de economie tientallen jaren niets spannends heeft laten zien, is de hogere inflatie wellicht een welkome nieuwe uitdaging.

Centrale Bank van de Volksrepubliek China doet het anders

De Chinese centrale bank (PBC) zette koers in de tegenovergestelde richting door de rente te verlagen. Geen verrassende beslissing, omdat het economische herstel in het land nog lang zal aanhouden. Maar er was ook veel teleurstelling na de laatste economische data en het idee heerste dat China de economie niet genoeg stimulans had gegeven. Wellicht is de renteverlaging van de PBC dus ook een goedmakertje voor de critici.

Bank of England kan het niet goed doen

De Bank of England moet vandaag kiezen tussen twee kwaden. De Britse economie is verzwakt door de hoge inflatie, maar blijkt vaak robuuster dan wordt verwacht. Waarschijnlijk verhoogt de BoE de rente, al is dat een zware klap voor Britse huishoudens die toch al te lijden hadden onder de hogere hypotheekrente. De Britse premier Rishi Sunak zegt dat deze huishoudens geen steun krijgen vanuit de overheid, maar dat zal de BoE niet op andere gedachten brengen.

Dat gezegd hebbende, heeft de BoE van alle centrale banken in ontwikkelde markten de sterkste casus om agressiever en langer een streng beleid te voeren. De inflatie is hoog en het VK heeft de Bank of England nodig om daar grip op te krijgen. Op de korte termijn lijkt een nieuwe ingreep gunstiger voor gilts en het Britse pond dan voor Britse aandelen, omdat een renteverhoging de Britse consument extra hard raakt.