Pimco: Verwachtingen Konstantin Veit voor ECB-vergadering deze week

Pimco: Verwachtingen Konstantin Veit voor ECB-vergadering deze week

ECB
Rente (02) euro geld monetair beleid.jpg

Met het oog op de veerkrachtige Europese economie, de te hoge inflatie en de uitzonderlijk krappe arbeidsmarkt zal de ECB de rente waarschijnlijk met 25 basispunten verhogen.

Dat stelt Konstantin Veit, Portfoliomanager bij Pimco, in zijn commentaar op het aanstaande rentebesluit door de ECB van donderdag 15 juni.

'De ECB zal zich na juni onthouden van forward guidance, maar de Governing Council zal aangeven dat het van plan is om de rente verder te verhogen. Hoewel de bankgerelateerde financiële onrust de onzekerheid rond de macro-economische situatie heeft vergroot, is het onwaarschijnlijk dat dit de inflatievooruitzichten van de Governing Council fundamenteel verandert.'

Veit houdt rekening met hogere beleidsrentes gedurende een langere periode dan markten nu hebben ingeprijsd. Die gaan uit van een verhoging met 25 basispunten in juni, cumulatieve verhogingen met 30 basispunten tijdens de volgende twee vergaderingen en renteverlagingen vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar.

Veit: 'Voor een volledige normalisatie van de inflatie naar de ECB-doelstelling van 2% is waarschijnlijk een afkoeling van de economie en de arbeidsmarkt nodig.'