BlackRock: Instroom wereldwijde ETF's verder in de lift

BlackRock: Instroom wereldwijde ETF's verder in de lift

ETF's
ETF (02) Actief Passief beleggen

De wereldwijde instroom in ETF’s bedroeg in mei $ 77,3 miljard. Dat is een stuk meer dan de maand ervoor, toen de totale instroom op $ 53,5 miljard uitkwam. De toename is terug te vinden in alle assetklassen.

Dit blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock. Zo nam de instroom richting aandelen-ETF’s toe van $ 26,9 miljard in april naar $ 41,8 miljard vorige maand, en steeg de instroom in obligatie-ETF’s in mei naar $ 33,1 miljard.

Wereldwijd werd er $ 13,1 miljard aan nieuw kapitaal belegd in aandelen-ETF’s uit opkomende landen. Het grootste deel daarvan ging naar ETF’s die in APAC-landen staan geregistreerd ($ 11,2 miljard), maar ook naar ETF’s die in Europese emerging markets staan geregistreerd stroomde meer geld ($ 1,3 miljard). Japan is voor veel internationale beleggers het beloofde land. In mei staken beleggers $ 1,9 miljard in Japanse aandelen-ETF’s die in EMEA en de VS staan genoteerd op beurs; in april was dat ook al $ 1,4 miljard.

ESG speelt een onverminderd belangrijke rol voor beleggers. De instroom in Amerikaanse en in EMEA-geregistreerde duurzaamheids-ETF’s steeg vorige maand naar $ 5,2 miljard. Daarnaast kende goud een zeer goede maand met een instroom van $ 1,9 miljard. Hoewel zilver normaliter de goudtrend volgt, is dat nu nog niet het geval. Over de afgelopen drie maanden stroomde er juist $ 0,2 miljard uit de beleggingscategorie.

Tech is nog steeds de favoriete sector, met een instroom van $ 15,9 miljard afgelopen maand. Beleggers staken $ 1,0 miljard aan nieuw kapitaal in zorgsector-ETF’s. Andere sectoren zagen in mei juist een uitstroom: uit industrials- en grondstoffen-ETF’s stroomde beide $ 0,9 miljard, energie-ETF’s hadden voor de zesde maand op rij geen instroom en voor het eerst in vijf maanden eindigden financial-ETF’s in het rood (- $ 2,5 miljard).