Pensioenfondsen PMT en Rail & OV brengen vastgoedbeleggingen onder één dak

Pensioenfondsen PMT en Rail & OV brengen vastgoedbeleggingen onder één dak

Vastgoed Pensioenfondsen
Vastgoed (01)

PMT, MN en Rail & OV hebben een duurzame en zelfstandige vermogensbeheerder opgericht voor hun Nederlands vastgoed. Dinsdag 6 juni 2023 hebben PMT en Rail & OV hiervoor een aandeelhoudersovereenkomst ondertekend. De pensioenfondsen vergroten op deze manier hun slagkracht op vastgoedgebied.

PMT en Rail & OV gaan samenwerken op het gebied van beleggen in Nederlands direct vastgoed. Ze richten hiervoor een nieuwe, zelfstandige vermogensbeheerder op. Met de oprichting van de vermogensbeheerder voor Nederlands vastgoed bundelen PMT en Rail & OV hun vastgoedexpertise en vergroten hun slagkracht en toekomstbestendigheid op het gebied van direct vastgoed.

In de nieuwe organisatie behouden de fondsen elk hun eigen vastgoedportefeuilles. De monitoring en evaluatie van de zelfstandige vermogensbeheerder wordt uitgevoerd door MN en Rail & OV. De nieuwe organisatie belegt vooralsnog alleen voor PMT en Rail & OV. Het is de bedoeling om op termijn nog een beperkt aantal gelijkgestemde pensioenfondsen aan te trekken.

MN, PMT en Rail & OV stonden aan de wieg van het initiatief. De verzelfstandiging van het Nederlands vastgoedteam van MN, dat samengaat met dat van Rail & OV, past binnen de fiduciaire strategie van MN, waarbij het creëren van groeimogelijkheden door middel van samenwerkingen nadrukkelijk een rol speelt.

NLV

De nieuwe organisatie heet NLV (afkorting van Nederlands Vastgoed) en wordt gevestigd in Den Haag. De bezetting van de huidige vastgoedafdelingen van de uitvoerder van PMT (MN) en Rail & OV gaan in zijn geheel over naar de nieuwe organisatie. Zo is ook de kennis en expertise van de huidige vastgoedteams geborgd. De nieuwe organisatie belegt straks circa EUR 5 miljard in direct Nederlands vastgoed en telt ongeveer 50 mensen met in 2024 een groei naar circa 70 mensen. De details van de nieuwe organisatie worden nog nader uitgewerkt.

De Raad van Commissarissen van de nieuwe organisatie wordt gevormd door Cateautje Hijmans van den Bergh (voorzitter), Inge van den Doel (lid) en Hans Copier (lid).

Hartwig Liersch, directeur beleggingen bij PMT: 'We beleggen al sinds onze oprichting in Nederlands vastgoed en dat zorgt voor omzet en werkgelegenheid voor ondernemingen die bij PMT zijn aangesloten. Nederlands vastgoed zal ook de komende decennia een belangrijk deel van onze beleggingen zijn. De nieuwe organisatie krijgt meer focus en toekomstperspectief om dit voor ons te realiseren.'

Bart Oldenkamp, uitvoerend bestuurder vermogensbeheer bij Rail & OV: 'Direct Nederlands vastgoed is voor ons een belangrijke beleggingscategorie. Onze eigen vastgoedafdeling heeft de afgelopen jaren mooie resultaten geboekt. Met de oprichting van de nieuwe vastgoedorganisatie vergroten wij onze expertise en slagkracht op het gebied van vastgoed. Wij zijn blij dat we met deze partijen de samenwerking kunnen realiseren en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.'

Hein Brans, directeur asset management bij MN: 'Dit is een prachtige kans voor alle betrokkenen. Door deze samenwerking ontstaat een uniek bedrijf, met veel aandacht voor de opdrachtgevers, slagkracht en focus. Hiermee zetten we een grote stap voorwaarts, met behoud van wat al heel goed is, namelijk de mensen van Rail & OV en MN.'