Meerdere wijzigingen in DUFAS-bestuur

Meerdere wijzigingen in DUFAS-bestuur

On the move - mensen - nieuwe baan

De branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland, DUFAS, heeft tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) op 23 mei 2023 drie nieuwe bestuursleden benoemd.

Het gaat om Maureen Schlejen namens Cardano ACTIAM, Wilrik Sinia namens Mint Tower Capital Management en Steven Evers namens Triple Jump. Daarnaast waren er een aantal andere wijzigingen in posities en publiceerde DUFAS het jaarverslag over 2022.

Afloop bestuurstermijnen

De nieuwe bestuursleden vervangen Jacco Maters van Anthos Fund and Asset Management, Jan Lodewijk Roebroek van BNP Paribas Asset Management en Jaap Westerling van Optimix, vanwege het aflopen van de bestuurstermijnen van deze organisaties.

Dank aan Jan Lodewijk Roebroek

DUFAS spreekt bijzonder grote dank uit aan Jan Lodewijk Roebroek die 16 jaar heeft deelgenomen aan het bestuur. Bovendien was Roebroek ook voorzitter van DUFAS van 2008 tot 2010, tijdens de lastige jaren na de financiële crisis.

Daarover zegt hij: 'Het bestuur van DUFAS heeft in die periode veel tijd besteed aan het evalueren van de oorzaak en gevolgen van de crisis, door onder andere in dialoog te gaan met verschillende wetenschappers en vooraanstaande leiders binnen en buiten de sector. Dit heeft destijds geleid tot het opzetten van een gedragscode voor vermogensbeheerders.'

Overige wijzigingen in bestuur

Vanwege het vertrek van Hester Borrie bij Goldman Sachs Asset Management wordt de bestuurszetel van deze partij vanaf 23 mei 2023 overgenomen door Martijn Canisius, co-CEO van Goldman Sachs Asset Management.

Nieuwe bestuursleden

Maureen Schlejen is Chief Commercial Officer bij Cardano ACTIAM, waar zij als directeur verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten en duurzaamheid. Maureen heeft meer dan 25 jaar ervaring in de financiële dienstverlening, waarvan 13 jaar in een leidinggevende functie.

Wilrik Sinia is medeoprichter en partner bij Mint Tower Capital Management, waar hij verantwoordelijk is voor Risk Management. Voor de oprichting in 2010, werkte Wilrik bij Bank Labouchere, ABN AMRO Bank en Royal Bank of Scotland.

Steven Evers is CEO en medeoprichter van Triple Jump, waar hij verantwoordelijk is voor de algemene strategie, bedrijfsontwikkeling en portefeuillebeheer. Sindsdien is Steven ruim 20 jaar actief in de sector van impact investing, zowel in het veld en als fondsbeheerder.

Nieuwe samenstelling bestuur

Bij de samenstelling van het bestuur wordt zo veel mogelijk gekeken naar een goede afspiegeling van het ledenbestand van de vereniging. Het bestuur van DUFAS bestaat, met ingang van 23 mei 2023, uit de volgende personen:

  • Ronald Wuijster, Voorzitter (Lid van de Raad van Bestuur, APG & CEO, APG Asset Management)
  • Karin van Baardwijk (CEO, Robeco)
  • Barbara Bakker (CEO, Aegon Asset Management Netherlands)
  • Martijn Canisius (co-CEO, Goldman Sachs Asset Management)
  • Steven Evers (CEO, Triple Jump)
  • Erik van Houwelingen (CEO, Kempen)
  • Geraldine Leegwater (Chief Investment Management & Member Executive Committee, PGGM)
  • Martijn Rozemuller (CEO, VanEck Europe)
  • Maureen Schlejen (Chief Commercial Officer, Cardano ACTIAM)
  • Wilrik Sinia (Partner, Mint Tower Capital Management)
  • Anne Wilschut (Chief Operating Officer, BlackRock Netherlands)
  • Jacob de Wit (Directievoorzitter, Achmea Investment Management)

Jaarverslag 2022: 'Een uitdagend jaar voor vermogensbeheerders door de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, een stijgende rente en een lastig pakket aan duurzaamheidsregelgeving dat op de sector afkwam.'

Hoe het Nederlands pensioengeld moet worden belegd, is steeds meer onderwerp van het publieke debat. Pensioenfondsen kregen te maken met demonstranten voor de deur, druk van maatschappelijke organisaties en soms zelfs dreigingen met rechtszaken. Er is daardoor ook meer vraag naar verantwoording over hoe het geld wordt belegd en aansluiting in de bedrijfsvoering op de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs. 

In het jaarslag over 2022 blikt DUFAS terug op een jaar dat overheerst werd door de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, een stijgende rente en een lastig pakket aan duurzaamheidsregelgeving dat op de sector afkwam.

'Een uitdagende periode voor vermogensbeheerders die het jaar vooral afsloten met een negatief beleggingsrendement', vertelt Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS, in het voorwoord. 'Ook reageerden de markten sterk op de oorlog in Oekraïne. Dit was een stresstest voor de hele sector die we samen goed hebben doorstaan.'

Wie is er nog meer On The Move?