Principal AM: China, van kwantiteit tot groeikwaliteit

Principal AM: China, van kwantiteit tot groeikwaliteit

China

Na een traag 2022 verwachtten veel beleggers dit jaar in reactie daarop anticyclische stimuleringsmaatregelen, de typische benadering van Chinese beleidsmakers in het verleden.

Het recente beleid suggereert echter dat er een verschuiving gaande is, gericht op wendbare en op de lange termijn gerichte beleidsvorming en waarbij buitensporige stimuleringsmaatregelen worden vermeden. Het resultaat is een stabieler vooruitzicht voor China, waardoor het land een lichtpunt is geworden te midden van aanzienlijke wereldwijde onzekerheid.

De Chinese kredietimpuls kende een veel lagere piek in 2022 dan in voorgaande cycli, wat wijst op een belangrijke beleidsverschuiving. Na meer dan tien jaar anticyclisch beleid te hebben gevoerd, met grote budgettaire en kredietstimulansen tijdens economische vertragingen, passen de Chinese beleidsmakers hun beleid geleidelijk aan naar 'cyclusoverschrijdende aanpassing'. Deze strategie benadrukt preventieve, wendbare, doelgerichte en op de lange termijn gerichte beleidsvorming en vermijdt buitensporige en ineffectieve stimuleringsmaatregelen.

Wereldwijde beleggers zijn wellicht teleurgesteld omdat de beleidsverschuiving impliceert dat de economische groei van China waarschijnlijk niet zal terugkeren naar de hoge niveaus van de afgelopen tien jaar. Een tragere groei is echter niet noodzakelijkerwijs een negatieve ontwikkeling. De invoering van 'anticyclisch beleid' in het verleden zorgde er vaak voor dat de Chinese economie schommelde van scherpe stijgingen naar aanzienlijke vertragingen, wat de afhankelijkheid van gemakkelijk geld in de hand werkte.

Met de huidige invoering van het kader voor 'cyclus overschrijdende aanpassing' mogen beleggers verwachten dat het traject van kredietgroei in China zodanig zal worden beheerd dat het niet leidt tot boom-bust-cycli en buitensporige hefboomeffecten. Het zou het land een sterkere balans en minder financiële risico’s moeten geven.

De ogenschijnlijk voorzichtige en positieve beleidsmaatregelen hebben geleid tot stabiele vooruitzichten voor China, waardoor het land een lichtpunt is geworden te midden van aanzienlijke wereldwijde economische onzekerheid. Beleggers die China zien als een belangrijk land voor diversificatie van wereldwijde portefeuilles, moeten zich weer richten op organische economische groei en bottom-up fundamentals, in plaats van te speculeren op een krachtig stimuleringsbeleid.