DWS: Generatieve AI – een nieuw iPhone tech-momentje?

DWS: Generatieve AI – een nieuw iPhone tech-momentje?

Technologie
Apps - Social Media.jpg

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht bij big techbedrijven. Het is alsof de gigantische koersverliezen - als gevolg van de renteverhogingen en de afgenomen vraag naar IT-diensten - nooit hebben plaatsgevonden. Maar, zeggen de beleggingsexperts van vermogensbeheerder DWS, de verliezen zijn te vergelijken met die van de dotcomcrisis. 

De S&P 500 is in zeer korte tijd opgeklommen naar een niveau dat DWS eigenlijk pas voor maart 2024 had voorzien. Volgens de experts heeft dit meer te maken met de technische aspecten van de markt en bezuinigingsrondes dan met boeiende nieuwe groeisegmenten.

Generatieve AI (GAI) werd onlangs door een topman van een groot techbedrijf bestempeld als 'bijzonder geruchtmakend voor de computerindustrie.' Binnen vijf dagen na de lancering vorig jaar november telde ChatGPT van OpenAI al één miljoen gebruikers. Andere bedrijven tuimelden over elkaar heen met nieuws dat zij soortgelijke chatbots snel op de markt gingen brengen. Dit zou best eens de boeken in kunnen gaan als een nieuw iPhone momentje. De experts van DWS beseffen dat velen deze technologie een hype noemen en daarbij waarschuwen voor talloze problemen die kunnen opduiken, maar de vermogensbeheerder blijft bij haar positieve verwachtingen. 

Vooral de halfgeleiderindustrie en netwerkconnectiviteitsbedrijven zullen als eerste profiteren van de groei van nieuwe toepassingen in GAI. Want het gaat bij GAI niet alleen over het maken van teksten en video’s, het kan ook worden ingezet in de strijd tegen cybercrime en voor encryptie-doeleinden.  

Vooral big tech zal in eerste instantie profiteren van de groei van GAI. Zij hebben concurrentievoordeel door hun schaalgrootte en kunnen de beste mensen aantrekken, hebben de benodigde computercapaciteit en kunnen putten uit gigantische databanken. Daarom denkt DWS dat de tech-sector het bovengemiddeld goed zal blijven doen en dat aandelenbeleggers dit niet kunnen negeren.