State Street SPDR ETFs: Techsector als motor voor Europese groei

State Street SPDR ETFs: Techsector als motor voor Europese groei

Technologie
Technologie (08) chips cloud

De economische groei vertraagt en op het Europese vasteland lijkt de inflatie daarmee ook langzaam maar zeker terug te lopen.

Het is een scenario waarin mogelijk deze zomer een einde komt aan verdere renteverhogingen. Zolang de inflatie nog niet onder controle is, zullen centrale banken echter voorzichtig blijven met het verlagen van de rente. In deze situatie, van hogere rente voor een langere tijd, zijn gevestigde, goed gekapitaliseerde bedrijven in de consumentengoederen en technologiesector sterk gepositioneerd.

De toenemende inzet van AI binnen de detailhandel, het bankwezen en de industriële sector heeft een grote impact op de vraag naar hardware- en softwareproducten en -diensten binnen de sector. In een omgeving met aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt, is hogere arbeidsproductiviteit door A.I. en robotisering een aantrekkelijke route om het concurrentievermogen van Europa op peil te houden. Het zorgt voor een aanhoudende vraag naar de hardware die nodig is om de enorme toename in rekenkracht die vereist is te faciliteren.

De plannen van Europa om te investeren in techkampioenen van eigen bodem, jagen deze vraag verder aan. De Europese Unie zet haar ambitie kracht bij met de bekendmaking afgelopen dinsdag om 43 miljard te investeren in de Europese techsector. Het moet Europa onder andere minder afhankelijk maken van Aziatische chipproducenten.

Daarnaast lanceerde de Europese Commissie een maand geleden de Net-Zero Industry Act – een beleidspakket om de industriële productie van duurzame technologieën voor Europa te behouden. Het kan worden gezien als een reactie op de US Inflation Reduction Act, die in Europa met argusogen wordt bekeken, omdat deze met belastingkortingen Clean tech producenten naar Amerika lokt.

Philippe Roset, Hoofd Noord-Europa State Street SPDR ETFs:

'Het rendement over 10 jaar voor de techsector is 20% per jaar, bijna 8% hoger dan het gemiddelde van de S&P 500-index. Ondanks dat de aandelenkoersen van technologiebedrijven in de afgelopen zes maanden een herstel laten zien, bevindt de sector zich nog steeds 15% onder de piek van december 2021 – er is dus nog ruimte voor groei. Groei kan mogelijk zitten in de Europese investeringen in de technologiesector. Deze zijn van groot belang voor het Europese continent in het algemeen en Nederland in het bijzonder. Als thuishaven voor een aantal van Europa’s grootste chipproducenten, biedt dit groeikansen.'