BlackRock: Europa stevent af op een recessie

BlackRock: Europa stevent af op een recessie

Europa Recessie (dreiging)
Recessie1.jpg

Door de cocktail van stagnerende groei, aanhoudende inflatie en renteverhogingen komt Europa voor het eind van het jaar in een recessie.

Dat zeggen de experts van het BlackRock Investment Institute in hun wekelijks schrijven. In februari gingen de markten ervan uit dat de rente eind dit jaar zou pieken op 3,2%, inmiddels is dat percentage al opgehoogd naar 3,9% en worden er voor 2024 minder rentedalingen verwacht.

Alhoewel de goederenprijzen en de brandstofprijzen een daling hebben ingezet, begint looninflatie door te sijpelen in de dienstensector. Bedrijven buitelen over elkaar heen om nieuwe werknemers aan zich te binden. Dit doen ze met incentives zoals hoge lonen en gunstige arbeidsvoorwaarden, waardoor werknemers en masse overlopen van de overheidssector naar het bedrijfsleven. En deze trend zet door, aldus de BlackRock-experts.

De ECB moet een afweging maken tussen het laten oplopen van de werkloosheid of het leren leven met hoge inflatie. Volgens de experts lijken ECB-bestuurders erop gebrand om de inflatie op doelniveau te krijgen en zal de centrale bank de rente blijven verhogen tot in ieder geval halverwege dit jaar en zich niet eerder dan halverwege volgend jaar aan een rentedaling wagen.

Europese bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit en staatsobligaties met een korte looptijd zijn volgens de experts van BlackRock in dit beleggingsklimaat het meest interessant omdat aandelenkoesen het economisch leed dat eraan staat te komen, nog niet weerspiegelen. Dit ondanks het feit dat veel aandelen al een stuk goedkoper zijn geworden.

Aandelen kunnen ook een waarderingsklap krijgen als buitenlandse beleggers hun aandacht verschuiven naar elders, aldus de experts. BlackRock is daarom onderwogen in aandelen uit Europa en andere ontwikkelde markten maar houdt de onderliggende bedrijven uit strategisch oogpunt goed in de gaten omdat de vermogensbeheerder verwacht dat de winsten herstellen zodra de recessie ten einde is.