SSGA: ECB verhoging van 50 bps is het minimum

SSGA: ECB verhoging van 50 bps is het minimum

Inflatie
Inflatie (05) rente

Op de vergadering van de ECB op 16 maart zal waarschijnlijk tot een stijging van 50 basispunten (bps) worden besloten.

Gezien de verrassend hoge inflatie in februari valt een vuist op tafel met een verhoging van 75 basispunten echter niet volledig uit te sluiten. Een verhoging met minder dan 50 basispunten lijkt uiterst onwaarschijnlijk. De onverwacht hardnekkige inflatie dit jaar geeft het conservatieve kamp voldoende munitie. Een stijging van ten minste 50 basispunten ligt daardoor min of meer vast.

De ECB heeft aangegeven na maart terug te keren naar een meer datagedreven aanpak, met het belangrijke voorbehoud (zoals directielid Schnabel onlangs betoogde) dat dalende energieprijzen alleen niet voldoende bewijs zijn dat de onderliggende inflatie afneemt. Naast de inflatie zullen bankkredieten, fiscaal beleid en de arbeidsmarkt bepalend zijn voor het antwoord op de vraag of de renterisico’s opwaarts blijven.

De toon van de ECB is onlangs ook harder geworden: voorzitter Lagarde waarschuwde dat 'de inflatie een monster is dat we de kop moeten indrukken' en Holzmann uit Oostenrijk riep op tot verhogingen met 50 basispunten bij de aankomende vier vergaderingen. Bovendien riep Holzmann op tot een versnelde afbouw van de balans van de ECB, nog geen week na de start van de kwantitatieve verkrapping (QT).

Deze harde retoriek, in combinatie met hardnekkige inflatie, lijkt erop te wijzen dat de financiële omstandigheden in de eurozone langer gespannen kunnen blijven dan eerder werd verwacht.