Optimix: Grondstoffen onder druk, toch goede toekomst

Optimix: Grondstoffen onder druk, toch goede toekomst

Grondstoffen
Mijnbouw.jpg

Ondanks de toenemende kans op een recessie, bieden grondstoffen een gunstig toekomstperspectief.

Met het uitblijven van een afname van de inflatie, rekenen beleggers op meer monetaire verkrapping waardoor de kans op een recessie toeneemt. Vooral grondstoffen wordt hierdoor geraakt. Toch bieden die een gunstig toekomstperspectief.

‘Om de inflatie te temmen zal de vraagzijde van de economie getemperd dienen te worden’, aldus Optimix. Conjunctuurgevoelige aandelen zijn dan het meest kwetsbaar, stelt het bedrijf. De vraag naar energie, chemicaliën en metalen neemt dan af. Daarom stonden met name deze sectoren onder druk in februari. Verder maakten enkele grote mijnbouwbedrijven tijdens de publicatie van hun kwartaalcijfers bekend dat de kosten zijn toegenomen.

Voor mooie toekomstige rendementen is een aantrekkelijke waardering en dividend en een goed toekomstperspectief vereist. Optimix denkt dat de mijnbouwsector daaraan voldoet. De waardering – 10,9 keer de dit jaar verwachte winst – en het dividendrendement – 4,5% – zijn volgens hen aantrekkelijk.

Gunstig toekomstperspectief grondstoffen

De vraag naar metalen en grondstoffen neemt al jaren toe, onder andere door de groei van de wereldbevolking. Verder zal de vraag de komende jaren verder toenemen als gevolg van de verduurzamingstrend. Omdat de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen verlaagd gaat worden, is veel koper nodig: voor een windturbine is bijvoorbeeld vier keer zoveel koper nodig, als voor een gasturbine. Ook gaat in een elektrische auto twee zoveel koper als in een brandstofauto, om nog maar te zwijgen over de investeringen in het elektriciteitsnet. Daarom is een overweging naar de mijnbouwsector- en grondstoffensector in de portefeuille onontbeerlijk, aldus het bedrijf.

Beleggingsdilemma verduurzaming

De winning van metalen als koper, nikkel, lithium en goud gaat gepaard met schade aan het landschap en de leefomgeving, maar is wel essentieel om de energievoorziening te kunnen verduurzamen. Dit levert een beleggingsdilemma op. Onlangs hebben vermogensbeheerders goud toegevoegd aan hun duurzame portefeuilles. Hier telde het argument, dat een portefeuille die weerbaar is onder verschillende scenario’s, zwaarder mee, dan de belastende omstandigheden waaronder goud wordt gewonnen. Verduurzaming speelt een voorname rol bij hun beleggingsbeslissingen, maar zeker ook in het alledaagse leven.