Principal AM: China na heropening - ontketening van uitgestelde vraag?

Principal AM: China na heropening - ontketening van uitgestelde vraag?

China
China 4.jpg

Chinese aandelen hebben een spectaculaire opleving gezien sinds de COVID-heropening van het land. In de vier maanden tot februari 2023 is de MSCI China met maar liefst 37% gestegen.

Het tempo van het herstel van de Chinese vraag is nu een cruciale drijfveer voor de markten. Het implementeren van een beleidsmix die het gebruik van opgebouwd spaargeld door huishoudens bevordert, kan helpen het consumentenvertrouwen te herstellen en dit jaar aanzetten tot verder economisch succes in China.

Door het snelle heropeningsbeleid in China konden consumptie en mobiliteit in de eerste weken van 2023 snel normaliseren. Hoewel de economische impact onmiddellijk was, kunnen de potentiële schaal en duur van deze door de consument gedreven opleving afhangen van de bereidheid van huishoudens om hun overtollige spaargeld te besteden.

In de drie COVID-jaren (2020-2022) leidden onzekere economische vooruitzichten, verminderd vertrouwen en voortdurende lockdowns ertoe dat Chinese consumenten minder uitgaven. Daardoor was de opbouw van spaargeld gemiddeld 4% hoger dan in de periode 2013-2019 (respectievelijk 33 vs. 29%), waarbij per hoofd van de bevolking extra besparingen werden opgebouwd van ongeveer 4.500 RMB. Dit komt overeen met 5% van het Chinese bbp.

Met de verbeterde vooruitzichten voor toekomstige inkomsten zullen consumenten waarschijnlijk geleidelijk hun extra spaargeld aanwenden, wat overeenkomstig de vooruitzichten voor bedrijfswinsten zal verbeteren. Een volledige ontketening van de uitgestelde vraag kan echter een langzaam proces zijn, gezien de volgende tegenwind:

  • de herhaalde COVID-lockdowns liggen bij veel consumenten nog steeds vers in het geheugen en zorgen voor brede aarzeling.
  • De vergrijzing in China suggereert dat de opbouw van spaargeld een seculiere trend kan zijn, wat de waarschijnlijke opleving van uitgaven kan afremmen.
  • Het blijft nog steeds onzeker hoe het herstel van de huizenmarkt, een belangrijke aanjager van de consumptie, zal verlopen.

Op korte termijn moeten beleggers letten op extra beleidsmaatregelen die het herstel van de huizenmarkt bevorderen en het consumentenvertrouwen herstellen. Beide zullen de sleutel zijn tot het peilen van het potentieel voor een verdere rally van Chinese risicoactiva.