BLI: Economie blijft uitzonderlijk veerkrachtig

BLI: Economie blijft uitzonderlijk veerkrachtig

Financiële markten algemeen
Algemeen - richting - pijl omhoog - mensen

De bbp-groeicijfers in het vierde kwartaal van 2022 tonen de veerkracht van de economische activiteit, die steeds trager groeit, maar niet krimpt. Dat schrijven Guy Wagner van Banque de Luxembourg Investments en zijn team in hun recentste analyse over de financiële markten.

Het Amerikaanse bbp ging er geannualiseerd met 3,2% op vooruit ten opzichte van het vorige kwartaal, geschraagd door de almaar stijgende consumentenbestedingen. "Hoewel de groeiende voorraden en de dalende importcijfers de groei in het vierde kwartaal wat hebben opgesmukt, is de economie nog steeds aan het vertragen", zegt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. In de eurozone is het bbp met 0,1% gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal en bleef de verwachte daling dus uit. In Duitsland en Italië is de activiteit lichtjes afgenomen, terwijl ze in Frankrijk en Spanje toenam.

Wezenlijke heropleving Chinese activiteit verwacht vanaf uiterlijk tweede kwartaal

Het Chinese bbp is slechts 2,9% gegroeid ten opzichte van het voorgaande jaar en sloot 2022 dus zwak af, zoals verwacht. "Toch zouden we onder invloed van het stopgezette zerocovidbeleid en de heropende economie een wezenlijke heropleving van de activiteit moeten zien vanaf uiterlijk het tweede kwartaal." In Japan kreunt de koopkracht van de gezinnen onder de toegenomen inflatie. Bovendien zullen de groeicijfers in het vierde kwartaal vermoedelijk lijden onder de daling van de buitenlandse vraag.

Grote centrale banken verhogen opnieuw beleidsrente

Zoals verwacht, heeft de Amerikaanse Federal Reserve de richtrente begin februari opgetrokken tot 4,50% à 4,75%. Voorzitter Jerome Powell liet doorschemeren dat een bijkomende verkrapping met 0,25% is gepland bij de volgende bijeenkomst in maart. Dat maakte komaf met enige eventuele hoop op een versoepeling in het tweede semester. In Europa heeft de centrale bank haar voornaamste rentevoet verhoogd tot 3%. ECB-voorzitter Christine Lagarde zinspeelde op nog een stijging met 0,5% in maart. Ze deed evenwel geen uitspraken over de ontwikkeling van het beleid na die periode.

Daling overheidsrente in Verenigde Staten en Europa

De vertragende inflatie aan beide zijden van de grote plas was nefast voor het obligatierendement. Zo daalde de Amerikaanse tienjaarsrente. In de eurozone is de langetermijnrente in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje afgenomen.

Beurzen stijgen fors in januari

"Na hun sterke daling in december 2022 zijn de beurzen in januari fors opgeleefd dankzij de hoop op een zachte landing van de wereldeconomie, nu de activiteit nog steeds zo veerkrachtig blijkt", verduidelijkt de Luxemburgse econoom. De Aziatische markten, die veel beleggers in de tweede helft van 2022 ontvluchtten, profiteerden met name van de stopzetting van het zerocovidbeleid. "De hernieuwde risicobereidheid bij de beleggers speelde vooral in het voordeel van groeiwaarden, discretionaire consumptiegoederen, communicatiediensten en technologie. Die sectoren zetten tijdens de maand dan ook de beste prestaties neer. Ondanks de algemene heropleving van de beurzen lieten defensieve sectoren als gezondheidszorg, nutsdiensten en basisconsumptiegoederen daarentegen zelfs rode cijfers optekenen", besluit Guy Wagner.