Sandra Phlippen benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Duurzaam Bankieren

Sandra Phlippen benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Duurzaam Bankieren

Sandra Phlippen (foto archief ABN AMRO)

Sandra Phlippen is per januari 2023 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzaam Bankieren aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is Hoofdeconoom bij de ABN AMRO en zal deze functie combineren met het hoogleraarschap.

Sandra is vereerd met de benoeming tot bijzonder hoogleraar Duurzaam Bankieren. Volgens haar hebben banken een belangrijke rol bij het ondersteunen van hun klanten in de energietransitie. “Mijn doel is om met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan het inzicht over de impact van het klimaat (beleid) op de bancaire sector. Ik hoop ook te ontdekken welke empirisch onderbouwde interventies door banken het meest effectief zijn om klanten te helpen hun uitstoot te verminderen.”

Het doel van deze nieuwe leerstoel is om onafhankelijke wetenschappelijke kennis en het onderwijs over duurzaam bankieren te bevorderen. Hieronder valt bijvoorbeeld onderzoek naar de impact van klimaatscenario’s op de financiële sector en de economie als geheel en onderzoek naar de mogelijkheden voor bedrijven en huishoudens om hun (CO2-)uitstoot te verminderen (decarbonisatie). In deze functie zal Sandra ook bijdragen aan het opzetten, innoveren en implementeren van onderwijs op het vlak van duurzame ontwikkeling.

Opinieleider

Volgens Peter Verhoef, decaan van FEB, is Sandra een aanwinst voor de faculteit. “Sandra heeft zich in de afgelopen jaren steeds meer beziggehouden met de economische en financiële gevolgen van klimaatverandering en heeft zich in het publieke debat ontwikkeld tot een opinieleider op dit vlak. Met haar onderzoeksfocus, in combinatie met haar positie binnen de bancaire sector, is zij een aanwinst voor onze faculteit die traditioneel een sterke link met het bankwezen heeft.”