State Street: Beleggersvertrouwen in Europa daalt met 10,6 punten in juni

State Street: Beleggersvertrouwen in Europa daalt met 10,6 punten in juni

Algemeen (08)

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index® (ICI) voor juni 2022.

De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen daalde tot 94,6, 2,6 punten minder dan de herziene waarde van 97,2 in mei. De terugval werd aangevoerd door een daling van 10,6 punten in Europa tot 57,6 en een daling van 2,5 punten van de Noord Amerikaanse ICI tot 97,1 en een daling van de Aziatische ICI met 4,8 punten tot 88,8.

Mark van Weezenbeek, Country Head Netherlands bij State Street, zegt: “We zien een sterke daling van het beleggersvertrouwen in Europa. Het toenemende risico op een recessie als gevolg van een lastige combinatie van een hoge inflatie, vertragende bedrijfsactiviteit en een centrale bank die stuurt op verdere verkrapping van monetaire steun heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat het vertrouwen in Europa verder is gedaald. Het sentiment houdt gelijke tred met het dalende consumentenvertrouwen in Nederland, dat in juni daalde naar -50.”

"De investeringsbereidheid sloeg in juni om met een daling van de wereldwijde ICI met bijna 3 punten, omdat de bezorgdheid over de economische groei blijft toenemen", aldus Rajeev Bhargava, Hoofd Investor Behavior Research bij State Street Associates. "Hoewel de renteverhogingen door centrale banken om de inflatie te beteugelen de marktvolatiliteit heeft opgedreven de afgelopen periode, was de impact op het beleggersvertrouwen in de VS merkbaar kleiner dan in andere regio's. Zowel Europa als Azië zagen een sterkere daling in het sentiment.”

 

Global Index op 29 juni, 2022

 


De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen van institutionele beleggers.