ILX Fund I bereikt streefkapitaal met investering van 300 miljoen dollar door Pensioenfonds Vervoer

ILX Fund I bereikt streefkapitaal met investering van 300 miljoen dollar door Pensioenfonds Vervoer

Duurzaam beleggen Pensioenfondsen
Pensioen.jpg

ILX Management ("ILX"), de SDG-gerichte, private krediet manager in opkomende markten heeft aangekondigd dat ILX Fund I een fondsomvang van USD 1,05 miljard heeft bereikt, met een USD 300 miljoen toezegging van Achmea Investment Management (“Achmea IM”) namens Pensioenfonds Vervoer. Dit volgt op de investering van USD 750 miljoen door APG Asset Management ("APG") in januari 2022.

ILX biedt institutionele beleggers efficiënte toegang tot de mondiale beleggingscategorie van development finance. Door co-financiering met toonaangevende multilaterale ontwikkelingsbanken (MDB's) en andere ontwikkelingsfinancieringsinstellingen (DFI's) stelt ILX Pensioenfonds Vervoer in staat om de duurzame ontwikkeling en klimaatfinancieringsagenda van de MDB's & DFI's in opkomende markten en ontwikkelingslanden direct te ondersteunen.

"Wij zijn verheugd Pensioenfonds Vervoer en hun fiduciair manager Achmea IM te mogen verwelkomen in ILX Fund I, na de initiële investering van APG namens ABP en bpfBouw. De investering geeft hen toegang tot een gediversifieerde pool van SDG-gerichte investeringen in opkomende markten, afgestemd op hun maatschappelijk verantwoorde beleggingsdoelen en hun risico-rendementsprofiel", zegt Manfred Schepers, CEO van ILX. "Pensioenfonds Vervoer gelooft dat als pensioenfondsen zich collectief inzetten om verantwoord te beleggen, zij een wezenlijke impact kunnen maken.”

Als langetermijnbelegger ziet Pensioenfonds Vervoer het als zijn verantwoordelijkheid om voortdurend mogelijkheden te verkennen die de beleggingsstrategie verbreden en gericht zijn op duurzame ontwikkeling en de gevolgen van klimaatverandering. Een fundamenteel element van de beleggingsfilosofie van Pensioenfonds Vervoer is de overtuiging dat ESG-integratie geen negatieve invloed zal hebben op het lange termijn risico-rendementsprofiel van de portefeuille. Investeren in ILX biedt de mogelijkheid om verder te groeien in een kredietportefeuille van opkomende markten en in de beleggingscategorie van ontwikkelingsfinanciering.

ILX Fund I is geselecteerd door Achmea IM namens Pensioenfonds Vervoer. In de rol als fiduciair manager maakt Achmea IM gebruik van grondige selectieprocessen en analyses van beleggingscategorieën om ervoor te zorgen dat de belegging aansluit bij de doelen van de klant. Met de selectie van ILX Fund I heeft Achmea IM Pensioenfonds Vervoer geholpen bij de uitbreiding van haar impactbeleggingsportefeuille.

ILX Fund I investeert in een gediversifieerde portefeuille van leningparticipaties die zijn geïnitieerd, gestructureerd en gesyndiceerd door de belangrijkste MDB’s en DFI's. Deze strategie mobiliseert kapitaal uit de private sector op grote schaal ter ondersteuning van de SDG's en financiering van klimaatmitigatie en -adaptatie in opkomende markten. ILX richt zich op vier duurzaamheidsthema's:

  • toegang tot energie en hernieuwbare energie;
  • duurzame industrie en infrastructuur;
  • inclusieve financiering; en
  • zekerstelling van een duurzame voedselzekerheid.

De strategie biedt beleggers een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel, draagt bij aan de SDG's en waarborgt tegelijkertijd ESG-uitgangspunten en aandacht voor klimaatrisico's.