BNY Mellon IM: Fondsbeheerders lopen meer dan $ 3200 mrd mis door zich voornamelijk op mannen te richten

BNY Mellon IM: Fondsbeheerders lopen meer dan $ 3200 mrd mis door zich voornamelijk op mannen te richten

Diversiteit
Nieuwe baan vrouw (03) on the move

Als vrouwen in hetzelfde tempo zouden investeren als mannen, had de wereldwijde fondsbeheersector vorig jaar meer dan $3200 mrd extra onder beheer kunnen hebben. Uit het onderzoek ‘Pathway to Inclusive Investment’, in opdracht van BNY Mellon Investment Management, blijkt dat de sector zich 'overweldigend op mannen richt' en dat vrouwen beleggen als zeer risicovol zien. Ook blijkt uit het onderzoek dat ruim de helft van dit kapitaal besteed zou worden aan duurzame beleggingen.

De publicatie maakt onderdeel uit van een reeks onderzoeken waarmee BNY Mellon IM inzicht probeert te krijgen in de barrières die een hogere participatie van vrouwen in beleggingen in de weg staan. Daarnaast probeert het in kaart te brengen wat de potentiële impact is als vrouwen meer gaan beleggen. Voor het onderzoek werden 8.000 respondenten uit 16 landen en 100 vermogensbeheerders met een gezamenlijk beheerd vermogen van bijna $ 60.000 miljard ondervraagd. 

De redenen die vrouwen ervan weerhouden te beleggen

Uit het onderzoek kwamen drie belangrijke barrières naar voren die vrouwen ervan weerhouden te beleggen:

  • De inkomensbarrière: Gemiddeld denken vrouwen wereldwijd dat ze elke maand $ 4.092 aan besteedbaar inkomen - of $ 50.000 per jaar - nodig hebben voordat ze een deel van hun geld investeren.
  • De perceptie dat beleggen per definitie risicovol is: Slechts 9% van de vrouwen geeft aan een 'hoog' of 'zeer hoog' niveau van risicotolerantie te hebben als het gaat om beleggen, terwijl 49% een 'gematigd' niveau heeft en 42% een 'lage' risicotolerantie heeft.
  • De ‘engagement-crisis’: Wereldwijd heeft slechts 28% van de vrouwen vertrouwen in het beleggen van een deel van hun geld. De sector moet nagaan hoe meer vrouwen kunnen worden betrokken en geïnspireerd om te beleggen, waarmee ook weer het beleggingsvertrouwen en de beleggingsparticipatie zouden kunnen worden verhoogd.

Hanneke SmitsChief Executive Officer van BNY Mellon Investment Management, zegt: “Als we naar het onderzoek kijken, is het duidelijk dat het vergroten van de participatie van vrouwen in beleggingen van cruciaal belang is voor hun persoonlijke welvaart en om te helpen vorm te geven aan een rechtvaardigere toekomst voor iedereen. Op die manier kan ook de allocatie van kapitaal ten voordele van de samenleving en het milieu worden verbeterd.”

Inclusief beleggen betekent ervoor zorgen dat de beleggingssector voor iedereen toegankelijk is. BNY Mellon Investment Management is vastbesloten om ons steentje bij te dragen aan een grotere betrokkenheid van vrouwen. Wij zullen de inzichten uit dit onderzoek gebruiken om ervoor te zorgen dat er zinvolle veranderingen plaatsvinden. Door dit te doen, hopen we ook de vermogensbeheersector te promoten als een aantrekkelijke carrièreoptie voor vrouwen.”

Beleggen in bedrijven met positieve impact, zowel sociaal als op het milieu 

Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen niet alleen op zoek zijn naar een financieel rendement op hun beleggingen, ze willen ook een positieve impact op de samenleving en het milieu zien.

Door meer vrouwelijke beleggers aan te moedigen, zou er nog meer kapitaal kunnen vloeien naar fondsen met sociale en milieudoelstellingen. Meer dan de helft van de vrouwen (55%) zou investeren - of meer investeren - als de impact van hun beleggingen overeenkomt met hun persoonlijke waarden, en 53% zou investeren - of meer investeren - als het fonds waarin ze beleggen een duidelijk doel voor ogen heeft.  

Dit is zelfs nog meer het geval bij jongere vrouwen. Volgens het onderzoek geven zeven op de tien vrouwen onder de 30 (71%) die al beleggen, er de voorkeur aan te beleggen in bedrijven die hun persoonlijke waarden ondersteunen, vergeleken met 53% van de vrouwen boven de 50 die beleggen.

Bouwen aan een meer inclusieve beleggingssector

Het onderzoek onder vermogensbeheerders laat zien hoezeer de beleggingssector nog steeds op mannen is gericht. Bijna negen op de tien vermogensbeheerders (86%) geven toe dat hun persona - de persoon op wie zij zich met hun producten automatisch richten - een man is.

Bijna driekwart van de vermogensbeheerders (73%) denkt dat de beleggingssector meer vrouwen tot beleggen zou kunnen bewegen als de sector zelf meer vrouwelijke fondsbeheerders zou hebben, die ook belangrijke rolmodellen zouden kunnen zijn. De helft van de vermogensbeheerders in de enquête gaf echter aan dat slechts 10% of minder van hun fondsbeheerders of beleggingsanalisten vrouwen zijn.