Natixis IM: Gevolgen Covid-19 grootste economische bedreiging voor wereldeconomie in 2022

Natixis IM: Gevolgen Covid-19 grootste economische bedreiging voor wereldeconomie in 2022

Corona-virus (05)

Professionele fondsselecteurs verwachten dit jaar een moeilijk marktlandschap te moeten trotseren nu de inflatie het hoogste peil in 30 jaar bereikt, centrale banken stimuleringsmaatregelen terugdraaien en de verwachtingen van cliënten hoger liggen dan realistische rendementen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde enquête van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers (Natixis IM).

Natixis IM ondervroeg 436 fondsselecteurs van firma’s die een totaal vermogen van $1260 miljard beheren, afkomstig van private banks, wealth managers, funds of funds, family offices en brokers over de hele wereld. Gevraagd naar de wereldeconomie, zegt de helft van de fondsselecteurs zich zorgen te maken over verstoringen in de toeleveringsketen, terwijl 45% een minder ondersteunend beleid van de centrale banken als een toprisico voor de economie ziet. Recente verstoringen door de Omicron-variant, zoals tekorten aan arbeidskrachten, waren voor 40% van de fondsselecteurs aanleiding om de Covid-variant als de andere grootste economische zorg voor dit jaar te beschouwen.

Uit de analyse blijkt dat zeven op de tien fondsselecteurs de rente als een belangrijk portefeuillerisico zien in 2022, gevolgd door 68% die inflatie als een toprisico ziet. Waarderingen worden ook genoemd als een belangrijk punt van zorg voor de portfolio, waarbij 84% van de fondsselecteurs van mening is dat de lage rente de waarderingen heeft vertekend.

Ondanks de uitdagende vooruitzichten stijgen de rendementsverwachtingen op lange termijn, van 7,1% voor 2021 naar 7,8% in 2022. De cliënten zijn ook optimistisch, want zij verwachten een rendement van 14,5% boven op de inflatie op mondiaal niveau, oplopend tot een verwachting van 17,5% in de Verenigde Staten.

Fondsselecteurs zeggen dat ze eerder tactische stappen zullen zetten dan drastische veranderingen aan te brengen om het risico-rendementspotentieel van portfolio’s in evenwicht te brengen.

Private assets prominent aanwezig

Nu de rentes zich op een historisch dieptepunt bevinden, richten fondsselecteurs hun blik op de particuliere markten in hun zoektocht naar rendement. Uit de resultaten van de enquête blijkt een toenemende allocatie naar beleggingen in private markten in infrastructuur (45%), private debt (35%) en vastgoed (30%).

Private equity wordt ook vaak genoemd als een private asset waar naar gekeken wordt. Negen van de tien beleggers die deze beleggingscategorie bezitten, zegt deze belegging te houden (47%) of te verhogen (45%).

Beleggers zullen vastrentende strategieën kritisch bekijken. Bijna 40% van de fondsselecteurs zegt te verwachten dat ze hun allocaties aan rentegevoelige staats- en overheidsobligaties zullen verlagen.

50% van degenen die in groene obligaties beleggen, zegt echter dat ze hun allocaties in 2022 willen verhogen, omdat de verschuiving naar ESG-gerichte strategieën blijft toenemen.

‘Reopening trade’ belangrijk in sectoren

Op sectorniveau denkt 54% van de fondsselecteurs dat energie het dit jaar beter zal doen dan andere sectoren, samen met de financiële sector (51%) en de gezondheidszorg (47%). De algemene visie op tech is ook positief: 43% verwacht dat de sector beter zal presteren. Hoewel sommige beleggers zich zorgen maken over een mogelijke breuk van big tech, denkt 65% dat de groei van de sector in 2022 zal aanhouden.

Verwachtingen van cliënten managen

Modelportefeuilles zijn van fundamenteel belang voor bedrijven die de blootstelling van klanten aan risico's en hun verwachtingen willen beheren. 82% is van mening dat modellen hen in staat stellen cliënten een consistentere beleggingservaring te bieden en 85% zegt dat modellen voor een gestroomlijnde aanpak zorgen. Vier op de vijf respondenten zeggen dat hun bedrijf al tot op zekere hoogte portefeuillemodellen aanbiedt.

Bovendien verhogen modellen de efficiëntie, aangezien zeven van de tien zeggen dat ze een extra niveau van due diligence bieden. Dit kan adviseurs in staat stellen meer tijd te besteden aan het helpen van hun cliënten bij het realiseren van lange termijndoelstellingen. Fondsselecteurs zeggen dat er ook behoefte is aan onder andere thematische beleggingen (38%), alternatieve beleggingen (34%) en dividendportefeuilles (25%), hetgeen impliceert dat modellen een consistente en efficiënte manier bieden om aan een breed scala van belangrijke behoeften van klanten te voldoen.

ESG is een integraal onderdeel van beleggen

Zeven op de tien respondenten zeggen dat ESG integraal deel uitmaakt van beleggen en 76% van de fondsselecteurs zegt dat hun bedrijf al actief belegt voor ESG-impact (37%) of erover nadenkt (39%). Meer dan de helft (54%) van de respondenten denkt dat de wens om invloed uit te oefenen op sociale en milieukwesties de vraag naar ESG-beleggingen aanwakkert. Meer dan zes op de tien (63%) zeggen zelfs dat er alfa te vinden is in ESG.

Robert Koopdonk, country head Natixis IM in Nederland: "Het terugdraaien van stimuleringsmaatregelen door centrale banken en de opgekropte vraag naar vrijetijds- en reisdiensten in reactie op Covid-19 veroorzaken aanzienlijke marktverschuivingen, waarvan fondsselecteurs verwachten dat ze in heel 2022 zullen aanhouden. Beleggers zijn in reactie daarop op zoek naar gediversifieerde, strategische allocaties aan private assets, actief beheer en ESG. De hoge volatiliteit van aandelen en obligaties, in combinatie met het potentieel voor correcties in alle activaklassen, hebben geleid tot een gelijke verdeling tussen degenen die
agressieve portefeuilles willen nastreven en degenen die defensief zijn."