State Street SPDR ETF's: Impact fors gestegen inflatie op EM, Eurozone en UK

State Street SPDR ETF's: Impact fors gestegen inflatie op EM, Eurozone en UK

Inflatie Opkomende markten Obligaties Eurozone Verenigd Koninkrijk
Inflatie (05) rente

State Street SPDR ETFs heeft haar nieuwe Bond Compass gepubliceerd waarin wordt geconstateerd dat de stijging van de inflatie de meest opvallende ontwikkeling in 2021 was en dat deze “tijdelijke” prijsstijging hardnekkiger bleek te zijn dan verwacht.

Philippe Roset, Hoofd Noord-Europa State Street SPDR ETFs, stelt voor 2022 het volgende:

“Gezien de solide groeivooruitzichten en de stijgende rente blijven we de voorkeur geven aan high yield obligaties. De lagere duration en de hoge coupon zouden het rendement moeten ondersteunen in een voor het overige obligatievriendelijke omgeving. De hoge yield op schuldpapier uit opkomende markten is aantrekkelijk, maar 2021 heeft bewezen dat veel andere factoren ook moeten meewerken om een positief rendement te behalen. Wij kijken dus ook naar specifieke strategieën, zoals Chinese obligaties, om het rendement te verhogen en het risico te spreiden.”

De Bond Compass legt verder uit hoe de impact van de fors gestegen inflatie verschilt voor opkomende markten, de eurozone en de UK:

Opkomende vs. ontwikkelde markten

Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, blijven de prijzen in de meeste opkomende landen sneller stijgen, met een overschrijding van 15% aan het einde van het jaar, tegenover een algemene DM-indicatie van 3,9%. Als gevolg daarvan hebben de centrale banken van de opkomende landen het voortouw genomen in deze cyclus van renteverhogingen, waarbij 10 landen hun beleidsrente in de loop van 2021 met meer dan 25 procentpunten hebben verhoogd.

Aangezien de devaluatie van de valuta’s bijdraagt aan hogere voedsel- en brandstofprijzen en een onevenredig groot deel van de EM-uitgaven naar deze categorieën gaat, zal de opkomende wereld ook aan het begin van het nieuwe jaar met hoge prijzen te kampen hebben.

26012022 State Street SPDR ETFs

Eurozone vs. het VK

Ook in landen/regio’s met een historisch trage groei, zoals Japan en de Eurozone, neemt de inflatie toe. Voorlopig blijven beleggers optimistisch over renteverhogingen in Europa en Japan en verwachten zij dit jaar slechts minimale veranderingen. Dit heeft geleid tot extreme verschillen tussen de regionale renteverwachtingen, waaronder het groeiende schisma tussen het VK en de Eurozone. De inflatiekloof tussen beide is aanzienlijk verkleind en ligt ruim onder het 10-jaarsgemiddelde, vooral dankzij de snel stijgende inflatie in de Eurozone.

We hebben echter geen gelijke beweging gezien in de renteverwachtingen, die voor de Bank of England zijn toegenomen, maar voor de ECB relatief gematigd blijven. Het verschil tussen de tweejaarlijkse renteverwachtingen ligt dan ook op een historisch niveau, ondanks een zeer vergelijkbare huidige inflatiedynamiek. Deze extreme verhoudingen duiden erop dat er een of andere vorm van terugkeer op komst is, waarschijnlijk via ofwel vertragende prijzen in de Eurozone ofwel rentespreidingen ter compensatie van bovengemiddelde prijzen.