René Maatman: De grootste uitdaging rondom het nieuwe pensioenstelsel

René Maatman: De grootste uitdaging rondom het nieuwe pensioenstelsel

Pensioenstelsel Pensioenfondsen Pensioen
Pensioen-spaarvarken-paraplu-bescherming-sparen.jpg

Volgens René Maatman, Hoogleraar Vermogensbeheer en Pensioenvraagstukken aan de Radboud Universiteit, vormt het creëren van voldoende draagvlak de grootste uitdaging bij de implementatie van het nieuwe pensioenstelsel.

Het duurde even, maar na jarenlang discussiëren, is er een pensioenakkoord tot stand gekomen, dat de basis vormt van het nieuwe pensioenstelsel en waarover de Tweede Kamer zich naar verwachting dit jaar zal buigen.

René Maatman, die in 2004 promoveerde op het proefschrift ‘Het pensioenfonds als vermogensbeheerder’, en onder meer tot december 2020 als partner bij De Brauw Blackstone Westbroek adviseerde over pensioenvraagstukken, is verheugd dat de pensioendiscussie heeft geleid tot een uitkomst, waarin wordt erkend dat pensioenen voorwaardelijk zijn.

Dit had echter volgens hem niet zo lang hoeven te duren. Als het aan de pensioenspecialist had gelegen, had de uitkomst ook veel eenvoudiger kunnen zijn.

Maatman wijst op de complexiteit van het nieuwe pensioenstelsel, die moeilijk kan worden uitgelegd. ‘Communicatie en het creëren van voldoende draagvlak vormen de grootste uitdagingen. Hoe kunnen we aannemelijk maken dat het nieuwe stelsel beter is dan het bestaande? Hoe zorg je ervoor dat mensen vertrouwen houden zonder de details te hoeven kennen en te begrijpen?

Lees het volledige interview met René Maatman op de website van Management Scope.