Yolanda Verdonk benoemd tot Uitvoerend Bestuurder bij ABP

Yolanda Verdonk benoemd tot Uitvoerend Bestuurder bij ABP

Yolanda Verdonk

Het ABP-bestuur heeft Yolanda Verdonk- van Lokven (57) met ingang van 1 februari 2022 benoemd tot uitvoerend bestuurder bij pensioenfonds ABP. Zij zal samen met Harmen van Wijnen, voorzitter van het uitvoerend bestuur (UB), en Dominique Dijkhuis, uitvoerend bestuurder beleggingsbeleid, het fonds gaan leiden. Yolanda Verdonk heeft pensioenbeleid in portefeuille. In 2022 gaat ABP over op een ander bestuursmodel, het omgekeerd gemengd model. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor het uitvoerend bestuur dat op dagelijkse basis leiding zal geven aan het fonds.

Bestuursvoorzitter Corien Wortmann: “Met de komst van Yolanda Verdonk en Dominique Dijkhuis is het nieuwe Uitvoerend Bestuur van ABP naast Harmen van Wijnen compleet. Ik ben erg blij dat we hiermee een bevlogen en complementair team hebben dat de komende jaren leiding kan geven aan de uitvoering van de missie van ABP.“

Harmen van Wijnen, toekomstig voorzitter UB: “Wij zijn erg blij met de komst van Yolanda als Uitvoerend Bestuurder Pensioenen. Vanuit haar jarenlange ervaring bij NS in complexe vraagstukken rond arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden is zij de ideale collega om de komende jaren een bijdrage te leveren aan een toekomstbestendig en goed pensioen waarin onze deelnemers centraal staan. We zien erg uit naar de samenwerking met Yolanda om de grote uitdagingen onderweg naar de nieuwe pensioenwerkelijkheid aan te gaan.”

Yolanda Verdonk, UB pensioenbeleid:” Ik verheug me op deze mooie, nieuwe functie in een dynamische sector. Ik ga me inzetten voor een goede pensioenvoorziening van ruim 3 miljoen Nederlanders. Mijn focus ligt daarbij op een eenvoudige, uitlegbare regeling waarbij het belang van de deelnemer voorop staat. Tegelijkertijd moet de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel de komende jaren vorm gegeven worden. Een enorme uitdaging waar ik graag mijn bijdrage aan lever.”

Achtergrond Yolanda Verdonk

Verdonk werkt sinds 1987 bij de Nederlandse Spoorwegen. Zij klom daar op vanuit diverse financiële functies naar manager planning en control bij het onderdeel NS Reizigers. Later vervulde ze deze functie voor de gehele NV NS. In 2012 werd Verdonk benoemd tot directeur HR bij NS reizigers. Vanaf 2016 is zij actief als Directeur Human Resources en Organisatieontwikkeling (CHRO) bij de NV Nederlandse Spoorwegen.

Verdonk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Omgekeerd gemengd bestuursmodel vanaf 2022

ABP wordt vanaf volgend jaar aangestuurd door een algemeen bestuur bestaande uit drie uitvoerend bestuurders en een niet-uitvoerend bestuur met een toezichthoudende rol. ABP streeft hiermee naar meer slagkracht en snelheid in de besluitvorming en uitvoering om zo, in het belang van de deelnemers en werkgevers, de pensioenregeling beter uit te voeren.

Het uitvoerend bestuur neemt de taken van de huidige directie van ABP over. De huidige directeur bedrijfsvoering Rob Verjans is per 1/1/2022 benoemd in de functie van General Counsel bij ABP en stuurt tevens het programma Nieuw Pensioencontract aan.