Dominique Dijkhuis benoemd tot Uitvoerend Bestuurder bij ABP

Dominique Dijkhuis benoemd tot Uitvoerend Bestuurder bij ABP

Dominique Dijkhuis

Het ABP-bestuur heeft Dominique Dijkhuis (49) met ingang van 1 januari 2022 benoemd tot uitvoerend bestuurder bij pensioenfonds ABP. Zij zal samen met Harmen van Wijnen, voorzitter van het uitvoerend bestuur (UB), en Yolanda Verdonk, uitvoerend bestuurder pensioenbeleid, het fonds gaan leiden. Dominique Dijkhuis heeft beleggingsbeleid in portefeuille. In 2022 gaat ABP over op een ander bestuursmodel, het omgekeerd gemengd model. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor het uitvoerend bestuur dat op dagelijkse basis leiding zal geven aan het fonds.

Bestuursvoorzitter Corien Wortmann: “Met de komst van Dominique Dijkhuis en Yolanda Verdonk is het nieuwe Uitvoerend Bestuur van ABP naast Harmen van Wijnen compleet. Ik ben erg blij dat we hiermee een bevlogen en complementair team hebben dat de komende jaren leiding kan geven aan de uitvoering van de missie van ABP.”

Harmen van Wijnen, toekomstig voorzitter UB: “Dominique is een bevlogen bestuurder met ruime ervaring in het vermogensbeheer. De combinatie van deze ervaring met haar overtuiging om op maatschappelijke verantwoorde wijze het beste rendement te behalen voor onze deelnemers maakt Dominique voor ons de perfecte collega om als Uitvoerend Bestuurder Beleggingen binnen het team van het Uitvoerend Bestuur van ABP samen te werken.”

Dominique Dijkhuis, UB Beleggingsbeleid: ”Eens in je leven komt er een kans voorbij die je niet kunt laten liggen. Dat is deze functie voor mij. Twee jaar geleden maakte ik heel bewust de overstap naar de pensioensector. Ik wilde mijn kennis en ervaring inzetten voor een goed en duurzaam pensioen voor deelnemers. Ik voel me vereerd dat ik dat nu mag gaan doen voor de ruim 3 miljoen deelnemers van ABP. Als uitvoerend bestuurder zit ik aan het stuur, dat past goed bij mijn energie en daadkracht om het juiste te doen voor onze deelnemers.”

Achtergrond Dominique Dijkhuis
Dijkhuis startte haar loopbaan in vermogensbeheer, eerst bij DNB, toen bij de Bank of England en daarna bij F&C (nu BMO). Ook was zij geruime tijd werkzaam voor De Nederlandsche Bank in het toezicht. Zo was zij onder andere toezichthouder op de Aegon groep en van 2014-2017 afdelingshoofd toezicht banken. Bij de AFM vervulde ze daarna de functie van hoofd lenen, betalen, sparen en retailbeleggen. Sinds begin 2020 is Dijkhuis pensioenfondsbestuurder bij Pensioenfonds DNB en PMT. Tevens is zij voorzitter van de RvT van het pensioenfonds van Akzo. Haar focus ligt daarbij op duurzaam en verantwoord beleggen. Alle drie deze functies zal zij neerleggen.

Dijkhuis studeerde financiële economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Omgekeerd gemengd bestuursmodel vanaf 2022
ABP wordt vanaf volgend jaar aangestuurd door een algemeen bestuur bestaande uit drie uitvoerend bestuurders en een niet-uitvoerend bestuur met een toezichthoudende rol. ABP streeft hiermee naar meer slagkracht en snelheid in de besluitvorming en uitvoering om zo, in het belang van de deelnemers en werkgevers, de pensioenregeling beter uit te voeren.

Het uitvoerend bestuur neemt de taken van de huidige directie van ABP over. De huidige directeur bedrijfsvoering Rob Verjans is per 1/1/2022 benoemd in de functie van General Counsel bij ABP en stuurt tevens het programma Nieuw Pensioencontract aan.