Edin Mujagic schrijft boek over oplopende staatsschulden en nieuwe economische groei

Edin Mujagic schrijft boek over oplopende staatsschulden en nieuwe economische groei

Inflatie Dollar
Edin Mujagic (foto archief OHV Vermogensbeheer)

Vijftig jaar geleden, op 15 augustus 1971, kondigde Richard Nixon een besluit aan dat de financiële wereld schokte. Hij koppelde de waarde van de Amerikaanse dollar los van de goudwaarde. In zijn nieuwe boek analyseert Edin Mujagic de gevolgen van deze historische beslissing op de economie en de wereld waarin we nu leven. 

Een periode van voortdurende, lichte inflatie was het gevolg van het besluit van Nixon. Overheden bouwden hun staatsschulden ongestraft op, en kapitaal rendeerde gestaag, terwijl arbeid steeds goedkoper werd vanwege de schier eindeloze Chinese arbeidsmarkt die toegankelijk werd.

Toch voorspelt Mujagic een nieuwe periode van economische bloei in zijn boek dat als titel draagt: 'Keerpunt 1971: over staatsschulden, werkende armen en nieuwe economische groei'. Tegelijkertijd roept hij economen op om over hun modellen heen te kijken en de geschiedenis in ogenschouw te nemen.

Edin Mujagic (1971) is een van Nederlands bekendste macro-economen. Hij werkte als Journalist voor onder andere FEM Business, publiceert in verschillende kranten en is regelmatig te horen op NPO Radio 1 en BNR News Radio.

Momenteel is hij Hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer.

Mujagic publiceerde eerder drie boeken, waaronder: 'Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen' (2012) en 'Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816' (2016).