PGIM Fixed Income: faillissementsrisico in Europa naar historisch laag niveau

PGIM Fixed Income: faillissementsrisico in Europa naar historisch laag niveau

Obligaties High Yield
Obligaties (02)

Het wanbetalingspercentage onder Europese bedrijven met een lage kredietwaardigheid zal dalen naar het laagste niveau in meer dan een decennium, om daar vervolgens voor langere tijd te blijven. Dat verwachten Jonathan Butler en Steve Logan van PGIM Fixed Income op basis van een bottom-up analyse van de Europese highyield-markt.

De ‘default rate’ zal in de komende twaalf maanden dalen naar 1%, fors lager dan de consensus voorspelling van 2,16%. In november afgelopen jaar piekte het wanbetalingspercentage nog op 5,06.

Hoewel Europese highyield-obligaties het goed gedaan hebben sinds het dieptepunt van de Covid-crisis, ziet PGIM Fixed Income op de middellange tot lange termijn ruimte voor een verdere daling van de risicopremie.

‘Door verschillende factoren kunnen bedrijven de kosten van kapitaal verlagen en de looptijden verlengen, nu waarschijnlijk een nieuw paradigma van historisch lage wanbetalingen aanbreekt’, aldus Butler, hoofd van het European Leveraged Finance Team.

De verbeterde bedrijfsresultaten zijn zo’n factor. Veel bedrijven grijpen de marktomstandigheden aan om hun balans te versterken. Ongeveer de helft van het nieuw uitgegeven schuldpapier wordt gebruikt voor herfinanciering of herkapitalisatie. En het herstel in de vrije kasstroomgroei heeft de ‘free-cash flow-to-debt ratio’ naar het hoogste niveau getild in meer dan tien jaar.

Volgens Butler en Logan zal de Europese highyield-markt veerkrachtig blijven. Voor de korte termijn wordt het optimisme getemperd door het staartrisico van een Covid-mutatie of de mogelijkheid dat centrale banken te vroeg verkrappen, maar voor de lange termijn zullen zich kansen blijven voordoen, vooral in segmenten van de markt waar het nieuwe paradigma nog niet is ingeprijsd.