Harry Geels: YOLO-speculanten jagen meme stocks de lucht in

Harry Geels: YOLO-speculanten jagen meme stocks de lucht in

Harry Geels

Door Harry Geels

Traditionele beleggers moesten de laatste maanden veel bijleren. Het vakjargon wordt aardig opgeleukt met woorden als ‘meme stocks’, Reddit-traders, HODL en ‘cum-coins’. Als traditionele beleggers er meewarig over doen, worden ze al snel versleten voor ‘oudjes die de nieuwe wereld niet begrijpen’.

Eind jaren negentig vond er tijdens de internetbubbel een vergelijkbare strijd plaats tussen de oude en de nieuwe economie. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Maar geld stoppen in meme stocks en crypto’s is een recept voor ellende.

Het leek even rustig te zijn na het GameStop-avontuur, maar de YOLO- (You Only Life Once) speculanten zijn terug van weggeweest. Ze hebben zich weer op verschillende zogeheten ‘meme stocks’ gestort. Een meme is een foto, video, gerucht, citaat of in dit geval de naam van een aandeel dat via allerlei social media-kanalen viraal gaat. Dit keer gaat het vooral om het aandeel AMC. In het kielzog daarvan werden ook aandelen als GameStop en Blackberry de hoogte in gejaagd.

Hoe groot de gekte van vooral jonge speculanten is, kan het beste aan de hand van een aantal figuren worden uitgebeeld. In figuur 1 is het aandeel verhandelde aandelen per dag (in miljarden) weergegeven. Eind jaren negentig en tussen 2006 en 2007 zagen we ook al een sterke stijging in het aantal verhandelde aandelen, maar het laatste halfjaar slaat alles. De eerste piek ontstond toen Elon Musk via Reddit opriep om GameStop te kopen. De recente piek heeft onder andere met AMC te maken.

Figuur 1: Retailgekte in miljarden verhandelde aandelen per dag in de VS op recordhoogte

Figuur 1 - Retail frenzy

Bron: Financial Times/Bloomberg Intelligence

De retailgekte is op allerlei manieren terug te zien. Brokers die digitaal beleggen via Apps toestaan, waaronder het inmiddels beruchte RobinHood, kunnen het aantal nieuwe klanten niet meer aan. Het aantal verhandelde call-opties laat vergelijkbare pieken zien als die van het aantal verhandelde aandelen. Figuur 2 toont het aantal in Google gebruikte ‘trading’-zoektermen. Er werd eind vorige week een nieuw record gevestigd.

Figuur 2: Rollende 12-maands veranderingen van verschillende zoektermen in Google

Figuur 2- Zoeken op trading termen

Bron: Arbor Datascience/Google

Fundamentele waarde doet er niet toe

We zagen het in februari dit jaar al bij GameStop, dat vorig jaar bijna failliet ging en waarin onder andere het hedgefonds Melvin om die reden short zat. YOLO-speculanten joegen het aandeel zó de hoogte in dat Melvin grote verliezen voor de kiezen kreeg en gered moest worden door een bevriend hedgefonds Citadel. Het ging er helemaal niet om wat GameStop waard was. Het draaide om een potje onvervalst ‘hedgefondsje pesten’.

Maar de koersontwikkeling van GameStop verbleek bij die van AMC Entertainment, een Amerikaanse bioscoopketen die ongeveer twee derde van zijn inkomsten haalt uit bioscoopkaarten en een derde uit de verkoop van drankjes en popcorn. Het aandeel steeg dit jaar al zo’n 2600%! Een deel van deze stijging kwam tot stand toen de topman van AMC bekendmaakte dat het (nieuwe) aandeelhouders gratis popcorn gaat aanbieden.

Wie nog durft de beweren dat markten efficiënt zijn, in de zin dat beleggers rationeel zijn en informatie altijd direct en perfect verwerken, heeft momenteel een lastig verhaal. Natuurlijk is er een beleggingscasus te maken van AMC – zo zijn er wat concurrenten in de coronacrisis omgevallen en zitten er heel wat nieuwe films in de pijplijn – maar met de huidige waardering van het bedrijf nemen beleggers wel een heel positief voorschot op de toekomst.

Figuur 3: AMC, een nog populairdere ‘meme stock’ dan GameStop

Figuur - AMC versus Gamestop

Bron: Chartr/YahooFinance

De fundamentele analisten die het aandeel volgen, hebben er weinig geloof in. Zij hanteren een gemiddeld koersdoel van $5,25 dollar (tegen een actuele koers van rond de $48). Er is overigens een bedrijf dat honderden miljoenen dollars verdiend heeft met AMC: Mudrick Capital, een investment bank die het entertainmentbedrijf heeft geholpen met de herstructurering van schulden en het uitbreiden van het aandelenkapitaal. Mudrick kocht een deel van de aandelen en dumpte die snel toen de koersen zo hard opliepen.

YOLO-speculanten gaan gelag betalen

Er zijn drie redenen waarom de speculanten uiteindelijk dik geld gaan verliezen met bijvoorbeeld AMC, vooral als ze het HODL- (Hold On for Dear Life) of het To The Moon-principe toepassen. Ten eerste is de koers een factor tien keer hoger dan een ‘normalere’ fundamentele waardering.

Ten tweede hebben YOLO-speculanten wel erg veel hoop gevestigd op een MO-ASS (Mother Of All Short Squeezes), waarbij hedgefondsen die nu short zitten moeten terugkopen en de koers nog verder opdrijven (huidige ‘short interest’ in AMC bedraagt zo’n 21% van de marktkapitalisatie).

Ten derde is het de vraag of de YOLO-speculanten uiteindelijk voldoende diepe zakken hebben om het tegen de hedgefondsen op te nemen en tegen de zwaartekracht van een koersdaling die vroeg of laat komt, als de markten weer bij zinnen zijn.

Het bijzondere is nu wél dat bij de huidige krankzinnige waarderingen van GameStop en AMC, deze aandelen kandidaat zijn om opgenomen te worden in indices, zoals de Russell 2000, of mogelijk zelfs de Russell 1000. In dat geval moeten ook indexbeleggers met deze gekte mee gaan doen.

Hoe herkennen we de YOLO-speculant?

Het begrip YOLO-speculant bestaat, als financieel begrip, nog maar een jaar op twee, eerder korter dan langer. We kunnen hem (of haar) herkennen als er aan minimaal drie van de volgende vijf kenmerken wordt voldaan:

  1. Hij stopt zijn geld vooral in meme stocks en crypto’s (een belegger kunnen we hem daarom niet noemen, want die spreidt zijn vermogen over verschillende beleggingscategorieën).
  2. Hij gelooft snel in complottheorieën, of in ieder geval in het idee dat het huidige financiële systeem niet gaat overleven (door de centrale banken die te veel geld drukken en/of door grote zakenbanken en hedgefondsen die de financiële wereld manipuleren).
  3. Hij heeft geen problemen met het gebruik van ‘leverage’ (beleggen met geleend geld, of het inzetten van opties) – de eventueel ontvangen ‘Biden checks’ of studieleningen worden direct als margin voor de leverage gebruikt.
  4. Hij haalt ‘betrouwbare’ informatie vooral van social media als Twitter, TikTok en Reddit.
  5. Hij loopt snel achter goeroes als Elon Musk aan.

Wat betreft punt 5, helemaal bizar was de tweet van Elon Musk van 4 juni jongstleden, luidende ‘Canada, USA, Mexico', waarna cryptospeculanten alle crypto’s met ‘cum’ in de naam de hoogte in joegen. En zo werd een nieuw woord aan ons financiële jargon toegevoegd, namelijk ‘cum-coins’ en werden de ‘animal spirits’ in de huidige markten nog eens mooi samengevat.

Tot slot, zo prijzen YOLO-speculanten hun meme stock AMC aan. Even kijken, daarna ‘case closed.’

Dit artikel bevat een persoonlijke opinie van Harry Geels