Broker IG: AEX lijkt duur, maar dalende rente biedt beleggers genoeg upside

Broker IG: AEX lijkt duur, maar dalende rente biedt beleggers genoeg upside

Aandelen
Koersen markten

Nederlandse aandelen zijn duur vergeleken met andere beurzen, zo blijkt uit de voortschrijdende K/W-verhouding. Dat zegt Robbert Manders, marktanalist bij broker IG.

“Als we door de economische cyclus heen kijken is de VS nog wél duurder, maar bijvoorbeeld de DAX en de CAC staan een stuk lager.  Een reden hiervoor is dat er in Amsterdam veel tech-bedrijven zijn genoteerd.”

Duur wil volgens Manders niet zeggen dat beleggers uit de AEX moeten blijven. Sterker nog, juist doordat de AEX tech-heavy is, kan het interessante mogelijkheden opleveren. Manders kijkt hiervoor naar de Amerikaanse 10-jaars rente, vanuit het perspectief van de fractal structure.

“Kort gezegd laten lage waarden zien dat er minder onderliggende onenigheid is in de markt. Dit wijst vaak op een keerpunt. In het verleden zagen we vaak dat een stijging of daling van de VS 10-jaars rente draaide bij een waarde van de fractal structure van ongeveer 1,2. Op dit moment staat die waarde rond dit niveau.”

Manders besluit: “Het huidige niveau kan dus gezien worden als positief voor aandelen en dan met name groei-aandelen. De AEX is als gezegd duur, maar gezien het feit dat de Nederlands index relatief veel groei-aandelen bevat, zal deze het naar verwachting beter doen bij dalende rentestanden.”