Broker IG: Waarom beleggers wel of niet zouden moeten beleggen in de bitcoin

Broker IG: Waarom beleggers wel of niet zouden moeten beleggen in de bitcoin

Valuta
Bitcoin2.jpg

De bitcoin is hard gestegen over het afgelopen jaar. Beleggers vragen ze zich af of ze ook in deze cryptomunt zouden moeten stappen. Marktanalist Robbert Manders van broker IG benoemt een aantal redenen om het wel of niet te doen.

Redenen om niet in bitcoins te beleggen:

[1] Volatiliteit

Bij het beleggen in aandelen ziet men volatiliteit vooral als een uiting van risico en er zijn juist veel manieren om er direct in te beleggen of ertegen te beschermen. Over de afgelopen periode was de volatiliteit vooral opwaarts en dit maskeert het inherente gevaar dat we afgelopen week zagen: een fikse koersdaling van zo’n 10 duizend dollar (oftewel 25%) in zeer korte tijd.

[2] Geen fundamentele waarde

Het is onmogelijk om precies uit te rekenen wat een bitcoin waard is of om een schatting te maken van wat de waarde voor uzelf zou zijn. Bij een aandeel Coca-Cola is dit nog relatief eenvoudig. Elk jaar maakt het bedrijf winst en keert het dividend uit.

De waarde is een reflectie van de winst op lange termijn, de kans dat deze stijgt en het risico dat de winst daalt. Het is daarom mogelijk dat de bitcoin hard daalt zonder dat er kopers zijn of op termijn zelfs alle waarde verliest. Vertrouwen in de munt als bewaarmiddel of transactiemiddel is het belangrijkste.

[3] Geen bescherming tegen crashende aandelen

Een – in theorie – aangenaam kenmerk van de bitcoin is dat het een lage correlatie kent met aandelen. Dit is in de context van een portefeuille erg fijn, want dit verlaagt in theorie het risico van de portefeuille.

Het belangrijkste is dat als aandelen hard dalen de bitcoin zou stijgen om de totale waarde van de portfolio te ondersteunen. Hiermee kunnen eventueel ook nieuwe aankopen in bijvoorbeeld aandelen gefinancierd worden. Helaas blijkt de bitcoin een bijzonder slechte hedge te zijn. Sterker nog: het lijkt er op dat de bitcoin als aandelen hard zakken, nóg harder daalt.

Redenen om wel in bitcoins te beleggen:

[1] Het momentum

Uit de aandelenmarkt weten we dat een positief momentum over de afgelopen 12 maanden in de koers een positieve factor is voor de toekomstige koersontwikkeling. De itcoin bestaat nog niet lang genoeg om dit te bewijzen, maar dezelfde psychologische effecten spelen mee. In het geval van de bitcoin creëert de koersbeweging zelf erg veel aandacht.

[2] Acceptatie

Een reden om het wel te doen is dat bitcoins steeds breder geaccepteerd worden als middel om te betalen of waarde op te potten. Recent heeft ook PayPal aangekondigd bitcoin toe te voegen als betaalmethode.

[3] Bescherming tegen lage rente

De bitcoin vertoont een negatief verband met de 10-jaars rente op Amerikaanse obligaties. De cryptomunt is geen zuivere hedge of bescherming tegen inflatie en hoewel er enige correlatie is met het rentebeleid van de centrale bank, is dit verband losjes.

Conclusie

Concluderend zouden we kunnen zeggen dat beleggers in bitcoins vooral negatief moeten zijn over de hoogte van de rente en wellicht hopen op een nog bredere acceptatie van de munt als belegging en betaalmiddel.

Shorters rekenen op het omgekeerde: dat de munt uiteindelijk haar functie verliest als oppotmiddel als de rente stijgt en dat er geen fundamentele waarde in zit behalve het vertrouwen dat men eraan geeft (net als geld, wat de bitcoin dus niet is).