Monex: Amerikaans arbeidsmarktrapport september voorspelt niet veel goeds

Monex: Amerikaans arbeidsmarktrapport september voorspelt niet veel goeds

Verenigde Staten
Recessie1.jpg

Hieronder volgt een kort commentaar van Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, op de vanmiddag gepubliceerde Non-Farm Payrolls report van september. De Amerikaanse arbeidsmarkt houdt zichtbare littekens over aan de coronaverwonding. Dat werd bevestigd in de Non-Farm Payrolls van afgelopen maand. Het aantal nieuwe banen stond deze maand op 661.000, terwijl er meer dan 300.000 banen verloren zijn.

Hiermee staat het totaal aantal verloren banen sinds het begin van de pandemie op 2,5 miljoen. De werkloosheid is met 0,5% verlaagd tot 7,9%.

Opmerkelijk is dat naast de werkloosheid, de beroepsbevolking ook is afgenomen. Dit houdt in dat een deel van de mensen niet meer meegeteld wordt in de werkloosheidcijfers; niet omdat ze een baan hebben gevonden, maar omdat ze niet meer actief zoeken naar een baan.

Dit kan serieuze langetermijnschade aanrichten op de arbeidsmarkt en geeft een verontrustend vooruitzicht op het vierde kwartaal, vooral nu de politieke onzekerheid in de VS toeneemt en er geen vooruitgang wordt geboekt ten aanzien van de budgettaire ondersteuningsplannen.