SSGA-SPDR: Zonnige zomermaanden voor Euro High Yield - Wat nu?

SSGA-SPDR: Zonnige zomermaanden voor Euro High Yield - Wat nu?

High Yield
Stock exchange euromunten.jpg

Europese High Yield obligaties kende een sterke run tijdens de zomermaanden, maar met een heropleving van COVID-19 lijken donkere wolken zich samen te pakken.

Het rendement year-to-date voor High Yield blijft negatief, maar de opleving na de plotselinge val in maart was sterk en werd gevolgd door een tweede golf van herstel in juni. Over de afgelopen drie maanden lag het rendement voor de Bloomberg Barclays Liquidity Screened Euro High Yield Bond Index rond de 3% met als belangrijkste aanjagers:

  • De economische opleving, met indicatoren die wijzen op een snel herstel in de meeste delen van de economie.
  • Risicobereidheid, door het stijgen van de aandelenmarkten. Dit leidde tot optimisme dat het risico op downgrades in High Yield was afgenomen.
  • De zoektocht naar rendement. Nu rendementen op Europese staatsobligaties grotendeels negatief zijn en de investment grade spreads (IG) sinds februari tot hun krapste niveau zijn teruggelopen, moesten obligatiebeleggers op zoek naar alternatieven voor rendement.

De heropleving van COVID-19 en mogelijk nieuwe regionale lockdowns roept de vraag op in hoeverre economische herstel verder door kan zetten. Zolang de risicobereidheid zich echter stabiliseert, moet High Yield kunnen blijven presteren. Zoals Figuur 1 laat zien, heeft de Bloomberg Barclays Euro High Yield Index een hoge correlatie met de S&P 500, waardoor hij stevig in de categorie risicovolle activa staat. Sinds maart is de correlatie van de index met enkele van de grotere schommelingen in de S&P 500 echter beperkt geweest.

Figuur 1: High Yield is een risicovolle belegging, maar stabieler dan aandelen.

Donkere wolken

Ondanks de heropleving van COVID-19, zijn er redenen om aan te nemen dat de spreads niet aanzienlijk zullen toenemen.

  • In tegenstelling tot de aanpak aan het begin van de pandemie proberen regeringen te voorkomen dat de economie in zijn geheel wordt afgesloten. Dit zou de gevolgen voor het bedrijfsleven moeten beperken.
  • Veel van de overheidsmaatregelen die zijn genomen om het bedrijfsleven te helpen overleven, worden verlengd. Ook wijzen de recordniveaus van nieuw uitgegeven High Yield erop dat bedrijven hun financieringsbehoeften hebben voorgefinancierd en er beter aan toe zouden moeten zijn dan in het eerste kwartaal van 2020.
  • Het tempo van het afwaarderen van kredietrating’s is in het derde kwartaal van 2020 vrij sterk gedaald, met S&P-verlagingen op 26% van het niveau van het tweede kwartaal van 2020 en Moody's op 29%. Op het eerste gezicht lijkt dit erop te wijzen dat er bij de kredietbeoordelaars minder zorgen bestaan over de financiële weerbaarheid. Het betekent ook dat High Yield minder 'Fallen Angels' hoeft op te nemen.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors: “Voor beleggers die zoeken naar rendement, maar risico’s willen beperken, biedt High Yield de kans om beleggingen toe te voegen die een consistente sterke stroom van couponbetalingen opleveren. Beleggers kunnen op deze trend inspelen met de SPDR Bloomberg Barclays Euro High Yield Bond UCITS ETF.”