Franc Wilmink nieuw bestuurslid voor Pensioenfonds Notariaat

Franc Wilmink nieuw bestuurslid voor Pensioenfonds Notariaat

On the move
Franc Wilmink.jpg

Franc Wilmink is op voordracht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) benoemd in het bestuur van Pensioenfonds Notariaat. Hij volgt Eric Greup op, die eind dit jaar met pensioen gaat. Ook heeft het fonds gekozen voor een nieuw bestuursmodel, waarbij wordt gewerkt met een technisch voorzitter.

Franc Wilmink (1961) is als notaris en voormalig voorzitter van de KNB (2003 - 2007) goed bekend met wat er leeft in het notariaat. Kennis over pensioen deed hij onder meer op als lid van het verantwoordingsorgaan van voormalig Stichting Notarieel Pensioenfonds.

Franc Wilmink volgt Eric Greup op, die jarenlang betrokken was bij de notariële pensioenfondsen, waarvan de laatste zes jaar als werkgeversvoorzitter van Pensioenfonds Notariaat. Onder zijn voorzitterschap fuseerden in 2017 de twee pensioenfondsen in het notariaat tot dit fonds. Het leidde tot aanzienlijke kostenbesparingen en verdere professionalisering van het fonds.

Keuze voor technisch voorzitter

Voorheen werd gewerkt met een werkgevers- en werknemersvoorzitter, die jaarlijks van stoel wisselden. In het nieuwe bestuursmodel is gekozen voor een technisch voorzitter zonder stemrecht. Dit maakt het mogelijk de overige bestuursleden in te zetten voor commissies en zogenoemde sleutelfuncties. Gezien de eisen die worden gesteld aan functiescheiding, maakt dat de verdeling van rollen en taken gemakkelijker.

Op dit moment loopt de selectieprocedure voor de technisch voorzitter. Tot de aanstelling van de nieuwe technisch voorzitter neemt Eric Greup die rol op zich. De technisch voorzitter hoeft niet afkomstig te zijn uit de notariële beroepsgroep. De focus bij de selectie kan daardoor veel meer liggen op pensioenkennis en -ervaring. Dit maakt verdere professionalisering van het bestuur mogelijk. In het afgelopen jaar werden vanuit die visie bestuurders Laetitia de Leede (vertegenwoordiger medewerkers in het notariaat), Piet Molenaar en Tanja Stanoevska (vertegenwoordiger pensioengerechtigden) benoemd.