Nordea AM: Het herstel na COVID-19 — een complexer klimaat

Nordea AM: Het herstel na COVID-19 — een complexer klimaat

Grafiek omhoog bijgesneden.jpg

Nu we stilaan uit de COVID-19-crisis klauteren, verwachten we dat de marktontwikkelingen uiteindelijk complexer zullen worden. In de komende weken zal het makkelijke deel van het herstel na de COVID-19-crisis achter de rug zijn en zullen krediet en aandelen veel duurder geworden zijn. In de aanloop naar de volgende fase kijken we naar flexibele oplossingen om snel kapitaal te verplaatsen, hetzij via een portefeuillebeheerder, hetzij via automatisering. Er blijven echter twee seculiere thema's bestaan: 1) een economische opleving in China die zich uitbreidt naar APAC; en 2) het ESG-thema, dat steeds meer een kernprioriteit wordt voor beleggers, zowel jong als oud.

Twee seculiere trends

COVID-19 heeft de wereldeconomie midscheeps getroffen. Zowel vraag als aanbod hebben een klap van omvang gekregen, iets wat we in de voorbije eeuw amper eerder hebben gezien. De maatregelen die de overheden hebben getroffen inzake gezondheidszorg, de steun aan werknemers en bedrijven, evenals de agressieve versoepeling van het monetaire beleid hebben geholpen bij het opvangen van de schok en het herstel aan te zwengelen. We zitten nu midden in wat volgens velen een U-vormig herstel wordt, al zal herstel volgens recente signalen uit de VS misschien wat sneller gaan. De vraag is of de overheden erin geslaagd zijn de groeiverwachtingen voor de lange termijn te stabiliseren, want die sturen een groot deel van het gedrag op zowel de korte als de lange termijn aan. Afgezien van Italië lijken de overheidsingrepen goed te werken, wat bemoedigend is voor de toekomst. Het gevolg is een opleving in krediet en de aandelen. De S&P500 sloot zelfs dicht op het hoogste niveau ooit af. Wat er nu te gebeuren staat, is echter ingewikkelder.

We verwachten dat de sterke stijging van de aandelenkoersen zal aanhouden door de agressieve versoepeling van het monetaire beleid door de centrale banken, door fiscale verruiming (met ook een tweede pakket in de Verenigde Staten) en de verdere heropening van de wereldeconomie, met hier en daar een tijdelijke terugval. Eén manier om zich daarvoor te positioneren, is met klimaatfondsen, die doorgaans groeiaandelen uit de subtop bevatten. In de laatste fase van het herstel kunnen groei- en kwaliteitsaandelen best wel eens beter presteren dan waarde- en cyclische aandelen, die betrouwbaarder worden gewaardeerd aan de hand van kortetermijnwaarderingen, zoals de verwachte koers-winstverhouding. Dat suggereert een voorkeur voor groei en kwaliteit en gezien de toenemende risicoconcentratie stellen wij voor om meer in te zetten op strategieën die makkelijk kunnen worden aangepast naar het marktklimaat, hetzij door machines, of door portefeuillebeheerders.

We zien de ontwikkeling van twee seculaire thema's. De Chinese economie zal eerder opleven dan andere economieën en zich over een periode van één tot drie maanden uitbreiden naar de rest van Azië. Onze focus is gericht op de opkomende middenklasse en op de rijke en innovatieve IT-sector met uiteenlopende bedrijven, van zoekmachines tot microchipfabrikanten. Daarop kunnen we inzetten via groeimarktaandelen of obligaties. Bij de obligaties zijn de spreads aanzienlijk verkrapt, maar er bestaan nog idiosyncratische kansen voor analyse van individuele effecten, en de kans is groot dat de Fed de rentecurve onder controle zal houden (ongeveer 40%) en tegelijkertijd de rentevoeten negatief zal houden (ongeveer 60%, hoewel de markt dat niet verwacht). Als de Fed zo'n beleid voert, zou dat ten goede komen aan groeimarktobligaties in zowel harde als lokale valuta in landen die een sterke band hebben met de USD. Groeimarktaandelen en -obligaties blijven ons inziens zeer aantrekkelijk als lange termijn belegging.

Het tweede seculiere thema, ESG-beleggingen (met oog voor milieu, sociale en beleidsfactoren), zal waarschijnlijk nog meer aandacht krijgen, aangezien een crisis doorgaans grote veranderingen met zich meebrengt en steeds meer beleggers zich ervan bewust worden dat er dringend moet worden ingegrepen tegen de klimaatverandering. Het status-quo wordt steeds minder aanvaard en de culturele veranderingen die daaruit voortvloeien, zullen de beleggingen en -prijzen aansturen. Het voordeel van ESG is dat de dalingsrisico's doorgaans kleiner zijn, omdat bedrijven in dat segment beter worden bestuurd. Kwaliteit leidt vaak ook tot rendement.

Implicaties

Kortom, de laatste fase van het herstel na de COVID-19-crisis biedt de komende twee maanden aanzienlijke mogelijkheden. De markt zal waarschijnlijk complexer worden, met zowel beheerde als geautomatiseerde oplossingen en de opkomst van China en ESG. Wij blijven onszelf onderscheiden aan de hand van onze vooruitzichten en ons risicobeheer. Deze twee factoren zullen de komende tijd vermoedelijk belangrijk worden.