SSGA-SPDR: Het belang van ESG, juist in tijden van crisis

SSGA-SPDR: Het belang van ESG, juist in tijden van crisis

ETF's ESG
Wereld4.jpg

Begin 2020 was het optimisme op het gebied van ESG nog groot. We keken uit naar de Europese Green Deal, de lancering van een Europese groene taxonomie en de introductie van nieuwe klimaatbenchmarks. Hoewel sommige acties uit noodzaak zijn uitgesteld, is ESG voor veel investeerders ondanks het uitbreken van de COVID-19-crisis nog steeds top of mind.

In het eerste kwartaal van dit jaar zagen de in Europa gevestigde ESG ETF's een netto-instroom van 6,8 miljard dollar, waarmee de totale AUM op 35,3 miljard dollar uitkomt. Opmerkelijk is dat de instroom de afgelopen maanden constant is geweest, ook tijdens de uitstroom uit aandelen-ETF's in maart.

In absolute getallen zijn ESG-beleggingen nog steeds niet mainstream. Beleggers zijn nog steeds bezig met een transitie naar een portfolio waarin duurzaamheid een integraal onderdeel is van de opbouw en het risicomanagement. Beleggingen die een hoog duurzaamheidsrisico met zich meebrengen worden daarom afgebouwd en verruild voor ESG-ETF’s gekozen uit het continu groeiende aanbod. Critici die stelden dat ESG niet opgewassen zou zijn tegen een moeilijke markt hebben ongelijk gekregen: de vraag is toegenomen sinds begin maart.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors: “Als aandeelhouder moedigt State Street Global Advisors bedrijven aan om geen onnodige risico's te nemen die de duurzaamheid van het bedrijfsmodel kunnen schaden. Ook op het niveau van het financiële systeem, spelen vermogensbeheerders een centrale rol gezien de enorme portefeuilles die de sector onder beheer heeft en de intensieve interactie met zowel overheid als bedrijven.

State Street Global Advisors gebruikt zijn stem als actieve aandeelhouder en heeft een groot aantal ESG-oplossingen gebouwd. Voor beleggers die voor het eerst willen investeren in een ESG-strategie biedt SPDR een eenvoudige aanpak met twee ETF's met een brede blootstelling aan de S&P 500 en STOXX 600. Deze ETF's gebruiken transparante criteria om bedrijven uit te sluiten en een 'Fast Exit'-functie om snel te kunnen reageren op ESG-controverses. De uitsluitingscriteria hebben tot doel de blootstelling aan controversiële wapens en civiele vuurwapens, tabak en thermische kolen te elimineren, evenals bedrijven die niet voldoen aan de Tien Principes van het VN Global Compact.”