Reintje van Haeringen, Marjolein Demmers en Dugald Agble toegetreden tot RvC FMO

Reintje van Haeringen, Marjolein Demmers en Dugald Agble toegetreden tot RvC FMO

On the move - mensen - werkloosheid.jpg

FMO verwelkomt drie nieuwe leden in de Raad van Commissarissen: Ir. R.P.F. (Reintje) van Haeringen (1963), Ir. M. (Marjolein) Demmers MBA (1967) en Dr. D.K. (Dugald) Agble (1970).

De benoeming vond plaats tijdens de 50ste jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (”FMO”). Vanwege de COVID-19 pandemie heeft deze vergadering voor het eerst in de geschiedenis van FMO online plaatsgevonden. Twee leden van de RvC zijn herbenoemd, beiden voor een tweede termijn van vier jaar: Ir. T. (Thessa) Menssen MBA en Drs. D.J. (Dirk Jan) van den Berg.

De drie nieuwe leden zijn de opvolgers van Prof. dr. ir. P. (Pier) Vellinga, Drs. A.E.J.M. (Alexandra) Schaapveld en Drs. F. (Farah) Karimi. Farah Karimi heeft de RvC al in juni 2019 verlaten om toe te treden tot de Eerste Kamer.

Pier Vellinga gaat met pensioen en neemt afscheid van onze organisatie na 12 jaar partnerschap. Zijn toewijding en enthousiasme, eerst als lid van de RvC en daarna als voorzitter, zullen wij niet vergeten. Alexandra Schaapveld treedt af gezien de maximale termijn van 8 jaar in de huidige Corporate Governance Code is verstreken. Met haar diepgaande kennis van de bankensector heeft zij een zeer gewaardeerde bijdrage geleverd aan de Audit and Risk Committee.

Wij zijn Dhr. Vellinga en Mw. Schaapveld dankbaar voor wat zij hebben betekend voor onze organisatie. ’’De laatste tien jaar is FMO uitgegroeid tot een professionele, internationaal leidende investeringsbank. De kennis, de toewijding en het leiderschap van Pier en Alexandra zijn hierbij van essentieel belang geweest. Wij zijn hen zeer erkentelijk voor hun advies al deze jaren,’’ zegt Peter van Mierlo, Chief Executive Officer.

Dirk Jan van den Berg neemt de voorzitterstaken waar, totdat er volgens de officiële procedure een nieuwe voorzitter is gekozen.

Besluit over dividend

De Europese Centrale Bank heeft banken sterk aanbevolen om de dividenduitkering op te schorten tot ten minste 1 oktober 2020, of om de dividenduitkering voor 2019 volledig in te trekken. Deze aanbeveling wordt door De Nederlandsche Bank ondersteund, gezien de aanzienlijke economische schok die de corona-pandemie veroorzaakt en de rol die banken zouden moeten hebben in het zoveel mogelijk verzachten van de effecten.

De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur zijn overeengekomen het besluit over de uitkering van het dividend over 2019 uit te stellen tot ten minste 1 oktober 2020.

Reintje van Haeringen (1963) is development expert en manager met ervaring in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Mevrouw Van Haeringen is momenteel CEO van Care Nederland. CARE Nederland is een NGO, lid van de CARE International Confederation, die zich inzet voor armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid wereldwijd. Voor haar carrière bij CARE was mevrouw Van Haeringen onder meer Regional Director bij SNV Latin America. Ze leidde programma's in Ecuador, Nicaragua en Honduras.

Marjolein Demmers (1967) is een internationale thought leader op een breed scala aan duurzaamheidsonderwerpen. Mevrouw Demmers is sinds 2017 directeur/voorzitter van de Nederlandse NGO Natuur & Milieu. Daarvoor was zij werkzaam bij McKinsey & Company en bij Essent, waar zij als operationeel directeur de duurzame energie-activiteiten heeft uitgebouwd. Ook werkte zij als Groep Compliance Officer en Director Corporate Responsibility bij Royal HaskoningDHV.

Dugald Agble (1970)  is een ervaren private equity-investeerder met een solide track record, opgebouwd bij verschillende top Private Equity-bedrijven in Londen, waaronder Terra Firma Capital Partners en Helios Investeringspartners. Hij heeft zich in toenemende mate gericht op transacties ten zuiden van de Sahara. De heer Agble heeft een duidelijke ambitie en toewijding op het gebeid van impact investment in diverse industrieën, waaronder landbouw, productie en gezondheidszorg.