M&G: Kapitalisme lost coronacrisis niet op

M&G: Kapitalisme lost coronacrisis niet op

Ritu Vohora (1).jpg

De manier waarop grote bedrijven samenwerken en zich inzetten tijdens de coronacrisis, struint in tegen het kapitalisme. Dat schrijft Ritu Vohora, beleggingsstrateeg bij de Britse vermogensbeheerder M&G. Juist nu blijkt dat elkaar helpen, verdraagzaamheid en duurzaam leiderschap ook in crisistijden de oplossing kan zijn.

“Deze tijd hakt erin voor gezinnen, mensen die werken in de zorg, financiële markten en de wereldeconomie. Geen enkele asset class wist de coronadans in het eerste kwartaal te ontspringen. Sinds februari kelderden aandelenmarkten werelwijd met maar liefst 34%, waardoor we het slechtste eerste kwartaal ooit beleefden. De MSCI All Country World Index daalde in maart met bijna 14%, de op twee na slechtste maand ooit. Toen de langverwachte stimuleringsmaatregelen op gang kwamen, werd het wat rustiger op de markt; ook kwam er wat extra liquiditeit. De monetaire en begrotingsingrepen worden in rap tempo genomen en zijn enorm.”

“Wat de coronacrisis zo lastig maakt, is dat het het hart van het kapitalisme raakt: de arbeidsmarkt. Om de volksgezondheid te beschermen, is het cruciaal om thuiswerken op te leggen en ‘social distancing’ te handhaven. Het is van essentieel economisch belang dat bedrijven overeind blijven en werknemers hun salaris blijven ontvangen. Van oudsher kwam het idee van hulp van de overheid en begrotingsversoepeling uit de koker van linkse economen. Zou deze crisis een kans zijn om het gat tussen bedrijfsleven en de samenleving te dichten? Is er een verandering op komst die het kapitalistische model van globalisering en inkomensongelijkheid de nek omdraait?”

“Het is in ons collectieve belang om bedrijven en werkgelegenheid te ondersteunen. Bedrijven moeten ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten een evenwicht vinden tussen het beschermen van hun werknemers en kredietwaardigheid, en alle belanghebbenden wijzen op hun toenemende verantwoordelijkheden.”

“Deze verschuiving was een paar weken geleden nog haast ondenkbaar. In het VK nationaliseert de conservatieve regering delen van de particuliere sector en betalen ze het grootste deel van de lonen. Bedrijven in luxegoederen legden al de productie van parfums stil om ontsmettende handgel te maken. Restaurants bezorgen hun maaltijden thuis en vliegtuigen die aan de grond blijven hebben in een maand tijd bijgedragen aan 50% minder vervuiling.”

“De pandemie lost de belofte van doelgericht leiderschap in. Bedrijven worden geconfronteerd met buitengewone operationele en financiële uitdagingen, waarbij elke branche en elk bedrijf op een unieke manier op de proef wordt gesteld. En veel bedrijven zetten al de stap om hun werknemers, klanten en lokale gemeenschappen te helpen.”

 “PepsiCo investeert bijvoorbeeld wereldwijd tot $ 11 miljoen om plaatselijke gemeenschappen te voorzien van voedsel, water en andere levensbehoeften. Microsoft, Alphabet en andere technologiebedrijven hebben aangegeven hun uurloonwerkers gewoon door te betalen, ondanks het feit dat er minder omzet wordt geboekt. In het Verenigd Koninkrijk hebben banken te horen gekregen dat ze dividend en bonussen voor topbestuurders de komende maanden in de ijskast moeten zetten om zo kapitaal vrij te maken. Er is flinke kritiek op sommige luchtvaartmaatschappijen die eerder eigen aandelen opkochten met vrije cashflow en nu personeel ontslaan en overheidssteun zoeken.”

“In plaats van dit te bestempelen als een kapitalistische crisis, is het juist een uitgelezen kans om corporate governance te verbeteren en de duurzaamheidstrend op langere termijn in de particuliere sector te versnellen. Het bedrijfsleven, de overheid en de samenleving moeten nauw samenwerken: dan kunnen we samen deze crisis aan. En als deze existentiële crisis voorbij is, is dit te danken aan wereldwijde samenwerking, discipline en acties die het beste in de mens naar boven hebben gebracht.”